Kultura
0

Objavljen program ovogodišnjeg Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Jedanaesti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2007 održat će se od 31. oktobra do 4. novembra. Tokom pet dana festival će predstaviti trinaest koncerata na četiri scene.

Na sceni Bosanskog kulturnog centra u okviru glavnog programa, Jazz Fest će predstaviti azerbejdžansku pijanisticu i pjevačicu Azizu Mustafa Zadeh, čuvenog libanskog umjetnika Rabih Abou-Khalila koji će nastupiti sa svojim bendom kojeg čine francuski i italijanski muzičari, dok će neki od najznačajnijih norveških umjetnika nastupiti u BKC-u sastavu grupe Jazzland Community.

Prvi put u Sarajevu nastupit će i nezaobilazni predstavnik turske scene kada je world music u pitanju – Mercan Dede sa svojim projektom Secret Tribe, a festival će na glavnoj sceni zatvoriti portugalska diva Maria Joao.

Program Strange Fruits Stage predstavit će američke umjetnike: gitaristu Marca Ribota, novi trio saksofoniste Joshue Redmana te pijanistu Mikea Del Ferra koji će nastupiti u triju sa vrsnim bosanskohercegovačkim muzičarima: kontrabasistom Enesom Seferovićem i bubnjarom Dejanom Terzićem. Na istoj sceni u Pozorištu mladih koncert će održati i svestrane norveška pjevačica Sidsel Endresen.

Solo Stage koji je svoju premijeru doživio prošle godine u Domu Vojske Federacije, na 11. Jazz Festu Sarajevo 2007 predstavit će dvojicu vrhunskih pijanista: Norvežanina Bugge Wesseltofta i pijanistu američko-francuskog porijekla Jacky Terrassona, dok će Groove Stage u CDA ponuditi nastupe turske grupe Baba Zula sa kojom će kao gost nastupiti njemački basista Aleksander Hacke, poznat kao član grupe Einsturzende Neubauten te norveške atrakcije Mungolian Jet Set.

Ulaznice za 11. Jazz Fest Sarajevo 2007 mogu se rezervirati od 1. oktobra putem Interneta na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba na kojoj se može pronaći više informacija o programima i učesnicima festivala.