Multimedijalni sadržaji
0

Objavljen program četvrtog izdanja Modula Memorije koji počinje 6. aprila

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Danas je u Sarajevu, u prostorijama Festivala MESS, održana press konferencija te druženje sa novinarima i prijateljima povodom objavljivanja programa dvadeset i četvrtog izdanja kulturološkog programa Modula Memorije - Modul Memorije 2019. godine.

Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti.

Fokus ovog programa je najčešće na bliskoj historiji naše domovine, međutim, uvijek se pokušavaju realizovati programi koji se bave i drugim manjinama i tuđim tragedijama. Ipak, Modul Memorije pokušava u Sarajevo dovesti i drugačiju umjetnost, tačnije onu koja se bavi mirom, ljubavi, ljepotom. Cilj ovog programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike te na taj način koristiti, kako umjetnost, tako i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom.

Modul Memorije plakat
Modul Memorije plakat

Umjetnički direktor Modula Memorije i direktor internacionalnog teatarskog Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, rekao je kako vjeruje u važnost bavljenja ljudskom prošlošću kroz različite vidove umjetnosti, jer nas ona često podsjeća ko smo I šta sve uinstinu možemo uz jaku volju.

"Ovogodišnji Modul Memorije u središtu svog interesovanja ima umjetnost nastalu u periodu opsade grada Sarajeva. Kroz različite forme, kroz izložbe, teatarske predstave i filmove, podsjetit ćemo se perioda koji je, unatoč teškim vremenima, po mnogima zlatno doba sarajevske umjetnosti", rekao je Kreševljaković.

U okviru ovogodišnjeg programa Modula Memorije, bit će skoro dvadeset programa. Već 6. april ćemo imati prvi program, organizovan sa Udruženjem reditelja i rediteljica U BiH, a to je promocija Monografije Hajrudina Krvavca, koju je Udruženje izdalo, a naveče će posjetitelji Moći pogledati Hajrudinov film "Valter brani Sarajevo" u kinu Meeting Point.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zvanično i svečano otvaranje Modula Memorije 2019 bit će održano 8. aprila u Vijećnici, a u saradnji sa Gradom i Gradskom upravom. Na ovom događaju bit će dodijeljena Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja, jednom od naših najznačajnijih fotografa, Milomiru Kovačeviću Strašnom, a pored programa posvećenog fotografu, bit će upriličen i muzički performansbit će upu saradanji sa Vijećnicom i Gradom. Tom priliko ćemo dodijeliti nagradu Milomiru Kovaćeviću povodom čega će biti i muzički performans u kojem će učestvovati, do sada najveći gradski hor, sa 900 djece iz osnovnih škola u Sarajevu, pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Bajraktarevića. I ove godine, program će biti multimedijalan pa ćemo imati poseban TV program, realizovan u saradnji sa TV1 na kojoj će biti prikazani filmovi stranih, ali i domaćih produkcija, a koji tematiziraju rat u BiH.

Kao zaključak ovom programu, bit će emisija također na TV1, koju će moderirati Nihad Kreševljaković, a tom prilikom će ugostiti ljude koji su učestovali u stvaranju ranije prihazanih filmova. U okviru programa ćemo na BHT1 prikazati film "Balet u Sarajevu" rediteljice Nadže Pušilo, nastao u koprodukciji Udruženja umjetnika BELLARTE i BHT1 televizije. Film tematizira balet, često zapostavljenju umjetnost kod nas, a dotiče se i baleta u periodu opsade pa je, kao takav, film važan za naš program. Iako je film „Scream for me Sarajevo“, publika više puta imala priliku da vidi u kinima, za Modul Memorije, kao program koji se bavi opsadom, sjećanjem i umjetnošću je bitno da ovaj film bude prikazan. Ono što ga razlikuje od prethodnih projekcija jeste činjenica da će na ovom prikazivanju biti i Alex Elena, bubnjar Brucea Dickinsa koji je '94 imao koncert u sarajevu, ali i svjetski priznat fotograf, čiju izložbu će publika također imati priliku da vidi u okviru Modula Memorije 2019.

Njegova izložba "Moving forward" će zvanično biti otvorena 20. aprila u Umjetničkoj galeriji uz muzički performans, a Alex kroz svoje fotografije tematizira ljepotu i različitost svijeta. Ovogodišnja filmska premijera koju ćemo imati već četvrtu godinu za redom u Modulu Memorije jeste premijera filma "Don't cry for me - Susan Sontag u Sarajevu" Nihada Kreševljakovića. Film se bavi dolaskom i radom Susan Sontag, u Sarajevo, dok je režirala predstavu "Čekajući Godoa" u Pozorištu mladih u Sarajevu. U filmu se pojavljuje 12 aktera i akterki, umjetnika, koji su učestvovali u stvaranju ove predstave i koji ustvari i jesu pokretačka snaga.

Naredna izložba jeste izložba "Teatar pod opsadom", nastala u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Sarajevu bit će otvorena 25. aprila, a ovom prilikom će posjetitelji imati prvi put priliku da vide cjelovitu i kompletiranu teatrografija ratnih premijera, uz arhivske materijale o tim predstavama.

Pored predstave "Kavkaski krug kredom" Paola Megellia te predstave "Nigdje nikog nemam" Albana Ukaja, koju će publika moći pogledati u okviru Modula Memorije, Scena MESS će imati i svoju premijeru predstave "Tvoj sin Huckleberry Finn", nastale u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Tuzli, u režiji mladog reditelja Alena Šimića. Premijera će biti održana u Tuzli, 26. aprila, u Tuzli.

Posljednja izložba koju će biti otvorena u ovogodišnjem Modulu je izložba fotografa Paula Lowea pod nazivom "Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu".

Kao i svake godine, i ove godine Modul Memorije organizuje programe i van Sarajeva pa će tako u Konjicu biti promocija knjige "Znaš li Nunu Montiljo?" autora Edina Krehića, koja je prije nekoliko dana objavljena te predstava "Nigdje Nikog Nemam" reditelja Albana Ukaja. Ove godine je odštampana i jedna knjiga u okviru Modula Memorije, drama "Biće, biće..". To je tekst po kojem je nastala jedna od kultnih prijeratnih sarajevskih predstava.

Modul Memorije plakat
Modul Memorije plakat

"Ovogodišnji program Modula Memorije kroz intenzivno bavljenje teatrom je ujedno i najava naredne godine, kada Festival MESS obilježava 60 godina, a Modul Memorije 25 godina svoga postojanja. Kroz tih 60 godina gradila se slika Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine kao teatarskog centra, te grada koji njeguje i duboko vjeruje u teatar. Zbog toga se nadamo da će svi sugrađani i sugrađanke uživati u programima koji traju čitav april", zaključio je za kraj Nihad Kreševljaković.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da su svi programi Modula Memorije, osim repertoarskih predstava, za sve posjetitelje besplatni.

Sve aktivnosti Modula Memorije, kao i program sa vremenom i mjestom održavanja, možete pronaći na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.