Kultura
16

Objavljen program 21. SVEM-a

Klix.ba
Sarajevske večeri muzike bit će održane 21. put u periodu od 12. do 16. maja, a predstavit će zanimljiv program koji će činiti koncerti bh. i međunarodnih umjetnika u Narodnom pozorištu, Domu Oružanih snaga BiH i Crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru.

Ovogodišnji program koji će predstaviti i vrhunske soliste – violinisticu Alenu Baevu i pijanistu Vadima Holodenka (Vadym Kholodenko), dokazuje još jednom da SVEM spada među najznačajnije događaje u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju umjetnička muzika.

Nakon 11 godina u Sarajevu će ponovno gostovati Zagrebačka filharmonija sa dirigentom Ivom Lipanovićem i ruskom violinisticom Baevom, a austrijski kvartet Alliance Quartet Wien imat će svoju sarajevsku premijeru na ovom festivalu koji će ugostiti i Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Banje Luke. Publika će moći uživati i u izvedbama Sarajevske filharmonije i ukrajinskog pijaniste Kholodenka, uz dirigentsku pratnju Samre Gulamović. Repertoar spomenutih koncerata činit će i djela vrhunskih svjetskih kompozitora koja su rijetko izvođena u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

U okviru SVEM-a bit će održan već tradicionalni koncert nekih od najboljih studenata Muzičke akademije u Sarajevu kojima će se na sceni pridružiti i studenti konzervatorija Prinz Claus Hanze iz Holandije.

Ulaznice za koncertne programe SVEM-a su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta, a sve informacije o koncertima, učesnicima festivala i repertoaru mogu se naći na web stranici organizatora festivala – Fondacije za muzičke umjetnosti www.maf.ba.

Program 21. Sarajevskih večeri muzike (SVEM) 2015.

Utorak, 12. maj 2015, 20:00 sati Dom Oružanih snaga BiH

“U susret SVEM-u” Studenti Konzervatorija Prinz Claus Hanze Univerziteta za primijenjene nauke u Groningenu (Holandija) i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu

Srijeda, 13. maj 2015, 20:00 sati Narodno pozorište Sarajevo Zagrebačka filharmonija, Hrvatska Alena Baeva, violina Ivo Lipanović, dirigent

Četvrtak, 14. maj 2015, 20:00 sati Crkva sv. Josipa Marin Dvor

Alliance Quartet Wien, Austrija

Petak, 15. maj 2015, 20:00 sati Crkva sv. Josipa Marijin Dvor Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo, Banja Luka Nemanja Savić, dirigent

Subota, 16. maj. 2015, 20:00 sati Narodno pozorište Sarajevo Sarajevska filharmonija Vadym Kholodenko, klavir

Samra Gulamović, dirigent