Kultura
0

Objavljen javni poziv za dodjelu nagrade "Zvono"

FENA
Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo u saradnji s Foundation for Civil Society i Thrust for Mutual Understanding iz New Yorka objavio je javni poziv za prijavu likovnih umjetnika za Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike do 35 godina - Zvono.

Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost za umjetnička djela nastala tokom 2007./2008. i nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi važnoj za razvoj i historiju moderne/ savremene umjetnosti u svakoj od devet zemalja srednje i jugozapadne Evrope u kojima se nagrada dodjeljuje.

Tako je nagrada za mlade likovne umjetnike u BiH dobila ime po grupi "Zvono" (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić), osnovanoj 1982. u Sarajevu.

Dodjeljivanje nagrade Zvono ima za cilj prevazilaženje diskontinuiteta u umjetnosti u BiH te podsticanje inovativne umjetničke prakse.

Kandidati konkursa koji je otvoren do 1. maja mogu biti likovni umjetnici do 35 godina, državljani BiH. U obzir za konkurs dolaze djela iz slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa. Umjetnici se mogu sami prijaviti na konkurs, a prijedloge mogu slati i institucije, pojedinci te profesionalni djelatnici iz likovnih umjetnosti.

Dobitnika će odabrati žiri između četvero finalista čiji će radovi biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u Muzeju savremene umjetnosti RS-a, u Banjoj Luci, gdje će biti održano proglašenje dobitnika.

Nagrada se sastoji od šestonedjeljnog boravka u New Yorku i samostalne izložbe u Sarajevu (Umjetnička galerija BiH) nakon povratka nagrađenog iz SAD-a, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost Sarajevo.