Kultura
0

Objavljen DVD grupe Sikter - My Documents

Sarajevo-x.com
DVD jedne od najznačajnijih grupa na domaćoj muzičkoj sceni sadrži 80-minutni dokumentarni film "Sanjao san o Smirnoff Buffalu" koji kroz razgovor sa članovima grupe, brojnim umjetnicima koji su sarađivali sa Sikterom, ali i predstavnicima kulturne scene u Sarajevu, hronološki prati nastanak i razvoj koji je grupa prošla od 1990. godine, kada je osnovana.

Tokom 17 godina postojanja Sikter je naučio šta je potrebno za uspjeh i kako se održati na sceni. Nastali su kada je petorica prijatelja sa bine otjerala članove sarajevskog boj benda riječju SIKTER! i zasvirala. Od tada u grupi su svirali ili sa njom sarađivali lokalni underground heroji, umjetnici i muzičari.

DVD osim filma donosi i brojne dodatke. Na My Documentsu mogu se naći svi spotovi koje je Sikter snimio u periodu 1992-2006, potom demo i koncertni snimci za ljubitelje ranog i ratnog Siktera, foto album članova grupe, kao i izbor iz snimljenog materijala koji nije uvršten u dokumentarni film.

Film o Sikteru, koji je režirao Timur Makarević, svoju premijeru će imati na Sarajevo Film Festivalu. Film će biti prikazan 24. augusta u Bosanskom kulturnom centru u 14.30 u okviru programa Bh. nacionalni festival.

My Documents je drugi DVD koji je Gramofon objavio u okviru svoje edicije Gramofon video. Prvi film objavljen u ovoj edicije je A Propos De Sarajevo, film reditelja Harisa Pašovića iz 2004. godine.

DVD je urađen u koprodukciji Gramofona i producentske kuće Pro.ba.