Beč
0

Obimna izložba o umjetnosti islamskog svijeta u Umjetničko-historijskom muzeju

FENA
Umjetničko-historijski muzej (KHM) u Beču od 22. marta prikazuje obimnu izložbu o umjetnosti islamskog svijeta.

Izložba posjetiocima pruža pregled 1.000 godina stare islamske historije, bogatstva, raznolikosti i širenja islamske kulture kao i njen umjetnički razvoj, obilježen intenzivnom kulturnom razmjenom i respektom prema drugim kulturama, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Na izložbi je predstavljeno 350 izabranih predmeta od kojih je gotovo trećina izložena prvi put. Predmeti nastali u kulturnom krugu od Španije do Indije i Kine potječu iz perioda 8. do 18. stoljeća.

Zastupljeno je mnoštvo umjetničkih vrsta i materijala, tekstila, metalnih radova, keramika i staklo, minijature, iluminirani kur‘anski rukopisi i umjetnički radovi od slonove kosti, kamena, drveta kao i nakit.

Radovi su djela anonimnih umjetnika, a dokumentuju niz najvažnijih dinastija kao i centre moći i umjetnosti Damask, Bagdad, Kairo i Samarkand, Granada i Delhi.

Svi predmeti na izložbi potječu iz zbirke al-Sabah, koja je djelo šejha Nassera al-Ahmada al-Jabera al-Sabaha, sina kuvajtskog emira, te njegove žene Hussah Sa-bah al Salem al-Sabah, koju su 1983. godine zajedno stavili na raspolaganje kuvajtskom Nacionalnom muzeju.

Šejk je predmete svoje zbirke skupljao na putovanjima.

Prije Beča izložba je prikazana u Milanu.

U Beču će biti otvorena do 19. juna.