Održana svečana sjednica
13

Obilležavanje decenije postojanja i djelovanja Ars Aevi-a

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
U prostorijama Direkcije Ars Aevi-a danas je održana Svečana sjednica Savjeta povjerenika i Izvršnog odbora Fondacije Ars Aevi povodom obilježavanja decenije postojanja i djelovanja ove fondacije i dvadeset godina razvoja Projekta Ars Aevi.

Svečanoj sjednici su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i dogradonačelnik Miroslav Živanović; ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić i predsjednik Savjeta povjerenika Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić, te predsjednik Izvršnog odbora Fondacije Ars Aevi Ramiz Mehmedagić i generalni direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Sjednici su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora Besim Mehmedić, Sabahudin Pelja i Strajo Krsmanović, kao i predstavnici drugih organa Projekta Ars Aevi: Amila Ramović, izvršna direktorica i Anur Hadžiomerspahić, art direktor Projekta Ars Aevi.

Podršku ovom skupu dali su i internacionalni članovi Fondacije Ars Aevi iz Italije: predsjednik Marcello Bucci i direktor Flavio Mongelli.

Na sjednici su razmatrane četiri tačke dnevnog reda, a najveća pažnja bila je usmjerena ka saradnji sa Renzom Pianom, jednim od najznačajnijih arhitekata današnjice i arhitektom budućeg Muzeja Ars Aevi u Sarajevu.

Jedan od zaključaka današnje sjednice jeste neophodnost da se učine nove konsultacije sa Gradom Sarajevo, Kantonom Sarajevo i općinama Sarajeva kako bi se osigurala sredstva za izvedbene projekte budućeg Muzeja Ars Aevi koji bi trebali biti realizirani u prvoj polovini 2013. godine.

Ovim bi dalje bio održan kontinuitet plana implementacije finalne faze Projekta Ars Aevi - izgradnje Muzeja Ars Aevi u 2014. godini, a donošenjem navedenih odluka odnosi Sarajeva sa arhitektom Renzom Pianom, ambasadorom dobre volje UNESCO-a, bili bi značajno osnaženi.

U fokusu sjednice bila je činjenica da je Renzo Piano u oktobru ove godine u Parizu pred generalnom direktoricom UNESCO-a predstavio novi projekat budućeg Muzeja Ars Aevi, koji je sada sačinjen iz modula, i čiji je prvi modul reduciran na 2500 m2, dok se ostali mogu graditi prema prilivu sredstava, u progresu.

U završnom dijelu sjednice, radi neispunjenja dogovora odgovornih ličnosti Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo o pristupanju realizaciji finalne faze Projekta Ars Aevi u periodu 2011-2014. godine, osnivač Projekta Ars Aevi i generalni direktor Fondacije Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić uručio je članovima organa Fondacije Ars Aevi zvanični dokument osobne ostavke osnivača Ars Aevi.

Predsjednik Fondacije Ilija Šimić i predsjednik Ivršnog odbora Ramiz Mehmedagić zatražili su, uz saglasnost članova odbora, od Envera Hadžiomerspahića da ostane u Projektu Ars Aevi narednih 6 mjeseci u toku kojih će biti definitivno razjašnjeni odnosi interesa administracija Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo za realizaciju finalne faze Projekta Ars Aevi.

Članovi Savjeta povjerenika i Izvršnog odbora Ars Aevi jednoglasno su usvojili decenijski programski i finansijski izvještaj i ovom prilikom dali svoju podršku Projektu Ars Aevi kao jednom od najznačajnijih ekonomsko-razvojnih projekata za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu i širi region, saopćeno je iz Ars-Aevi-a.