{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježeno 100 godina od rođenja Midhata Šamića

F
9.1.2008. u 14:29
0
0
Obilježeno 100 godina od rođenja Midhata Šamića
0
Obilježeno 100 godina od rođenja Midhata Šamića
Povodom 100 godina od rođenja akademika Midhata Šamića (16.3.1907.-23.1.1990.) u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti otvorena je izložba pod nazivom "Istraživačko putovanje ka djelu".
Profesor Midhat Šamić, redovni član ANBiH, kako navodi u svom tekstu napisanom prije iznedadne smrti prof. dr Nikola Kovač, "pripada krugu naučnika i univerzitetskih profesora koji su doprinjeli ugledu bosanaskohercegovačke nauke i kulture u Evropi i svijetu koji su afirmisali duhovni profil Bosne i Hercegovine".

Midhat Šamić tokom svog rada kao kulturno-književni istoričar opredijelio se za široke oblasti istraživanja. Jedna od tih oblasti bila je i bogata istorija francuske književnosti. Između ostalog tu su ogledi i studije o Rableu i Montenju, o žarištima slobodoumne misli u francuskoj književnosti XVII stoljeća, o Paskalovoj esetici, o Molijeru, o Žan Žak Rusou, Viktoru Igou...

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srebren Dizdar govoreći o Šamiću istakao je da je riječ o jednom od onih naših kulturnih radnika koji su ostavili značajan opus iza sebe, te da Šamićevo djelo treba biti inspiracija za mlade istraživače.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: