Položeno cvijeće
0

Obilježene godišnjice smrti Davorina Popovića i Adija Lukovca

FENA
Povodom obilježavanja devete i četvrte godišnjice smrti dvaju velikana sarajevske muzičke scene Davorina Popovića Dače i Adija Lukovca delegacije Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položile su danas cvijeće na mjesta njihovih vječnih počivališta na grobljima "Bare" i "Vlakovo".

Na taj način oživljeno je sjećanje na dva muzičara koji su pripadali različitim muzičkim izrazima, jer je svaki od njih ostavio neizbrisiv trag na historiju muzičkog stvaralaštva u BiH i regionu, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u "Lutalicama", a "Indexima" pristupa krajem 1964. i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz podršku matične grupe, objavio je tri albuma "Svaka je ljubav ista" (1975), "S tobom dijelim sve" (1984) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a nastupio je i na Eurosongu 1995., kada je predstavljao BiH s pjesmom "21. vijek".

Kao član "Indexa", dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te "Estradne nagrade Jugoslavije".

Adija Lukovca, pionira elektronske muzike u BiH, pamtit ćemo kao dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade "Davorin".

Izdao je dva albuma, "Pomjeranja“ i "Fluid“, na kojima je sarađivao s mnogim bh. muzičarima.

Tu, prije svega, treba spomenuti doajenku bh. sevdalinke Eminu Zečaj te Dinu Merlina, kojem je producirao album "Sredinom".

Bio je autor i muzike za predstavu "Tvrđava", te muzike za film Dine Mustafića "Remake".

Polaganju cvijeća na vječna počivališta ovih velikana prisustvovali su i članovi njihove uže porodice, brojni prijatelji, kolege, te bivši i aktuelni bh. muzičari i sportisti.