{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena godišnjica smrti Goldsteina u Zagrebu: Sloboda i razum su bili njegov odgovor na zlo

Klix.ba
13.9.2018. u 18:21
4
8
Obilježena godišnjica smrti Goldsteina u Zagrebu: Sloboda i razum su bili njegov odgovor na zlo
4
Obilježena godišnjica smrti Goldsteina u Zagrebu: Sloboda i razum su bili njegov odgovor na zlo
Foto: Facebook/Eugen Jakovčić
Komemorativni razgovor povodom godišnjice smrti izdavača, pisca i novinara Slavka Goldsteina upriličen je danas u Zagrebu, a na skupu je nekoliko govornika ukazalo na trajnu vrijednost Goldsteinovih knjiga.
Novinar i pisac Ivica Đikić je knjigu "1941. – Godina koja se vraća", u kojoj Goldstein svoje ratno djetinjstvo i mladost kontekstualizira u široki povijesni okvir, okarakterisao kao "jednu od najvažnijih knjiga napisanih na našem jeziku".

Govornici su, kako javlja Novi list, istaknuli da bi ta knjiga, kao i historiografska djela o Jasenovcu i Bleiburgu, trebalo da postanu studentska i srednjoškolska literatura, jer su minuciozno istražena i antologijski napisana memoarska i historiografska djela.

"Goldstein je pisao privržen činjenicama, prepoznatljivim stilom kojim neprestano pulsira drama, a ipak je lišen teških riječi", kazao je Đikić.

Goldsteinov mlađi sin Pavle, fizičar, kazao je kako je njegov otac gajio užasnu averziju prema rigidnim ideologijama i svakoj isključivosti. Njima je on suprotstavljao "slobodu kao odgovor, poštovanje ljudi i razuma, humanizam".

Saborska zastupnica Vesna Pusić, koja je s Goldsteinom 1993. pokrenula protunacionalistički časopis "Erazmus", je kazala da je suština slobode za Goldsteina bila odlučnost da se moćnima i uspaljenoj gomili javno kaže istina u lice.

"Gajio je neizmjernu vjeru u javnu riječ. I imao je pravo: ako laž i teror javno prokažeš, oni gube snagu. To su Slavkovi tekstovi najbolje pokazivali", kazala je Pusić, prenosi Novi list.

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac Goldsteina je nazvao jednim od posljednjih velikih manjinskih intelektualaca u Hrvatskoj.

"Bio je Židov i hrvatski patriot, što nije dokazivao riječima, nego radom, ispisavši najkonzistentniju i najsnažniju obranu demokratskih vrijednosti u Hrvatskoj", kazao je Pupovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: