Kultura
0

Obilježena godišnjica rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

FENA
U rezidenciji "Konak" u Sarajevu večeras je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, povodom sedmogodišnjice postojanja, prezentirala treći broj časopisa "Baština", posvećen u cjelosti ovogodišnjoj nominaciji historijske gradske jezgre Jajca za upis na Listu svjetske kulturne baštine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić tom prilikom je otvorio izložbu fotografija iz projekata spašavanja ugroženog bosanskohercegovačkog kulturnog blaga.

Uime Predsjedništva BiH, on je čestitao Komisiji za dosadašnji učinak na spašavanju baštine, kao instituciji koja će, prema njegovim riječima, pomoći nastavak civilizirajuće misije.

Ono što je u BiH jedinstveno, to je njen pluralizam kultura, kazao je Silajdžić, prenoseći ujedno Gandijevu misao da nijedna kultura koja je isključiva ne može biti i održiva.

Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović rekla je da sedam godina postojanja Komisije ima značaj jubileja jer je BiH zatečena u poslijeratnoj razrušenosti i osiromašenosti, nedostatku novca i stručnjaka kojih i sad treba jer je njeno kulturno blago još uvijek ugoženo.

Član Komisije Dubravko Lovrenović, govoreći o razlozima za nominaciju historijske jezgre Jajca na Listu svjetske baštine, od mnogobrojnih krucijalnih fakata, naveo je da ostaci četiri carstva - rimskog, bizantijskog, otomanskog i austrougarskog, zatim uticaji triju velikih monoteističkih religija - kršćanstva (pravoslavlja i katolicizma), islama i judaizma te ostaci tri kraljevstva - srednjovjekovnog bosanskog, bugarskog i jugoslovenskog, u sretnom spoju s prirodnim ljepotama kraja, zaslužuju nominaciju Jajca za upis na Listu svjetske baštine.