Obilježena godišnjica izvođenja predstave "Ja, mahaluša"

F
FENA
17.3.2012. u 15:00
0
23
Obilježena godišnjica izvođenja predstave "Ja, mahaluša"
0
1/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
2/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
3/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
4/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
5/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
6/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
7/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
8/8 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Prvi originalni bh. cabaret "Ja, mahaluša" u subotu bilježi prvu godišnjicu premijernog izvođenja, a riječ je o muzičko-scenskom performansu, rađenom prema istoimenom djelu Indire Kučuk-Sorguč i u produkciji Udruženja za afirmaciju kulturnih vrijednosti "Filter" Sarajevo
Tim povodom, u sarajevskom hotelu "Europe" upriličeno je druženje s predstavnicima bh. medija te predstavljen nesvakidašnji uspjeh pozorišne predstave koja je dosad odigrana 50 puta pred više od 20.000 posjetilaca.

O svojevrsnom fenomenu bh. kulturne scene, koji donosi spoj naracije, muzike, pokreta i plesa, osim autorice bestsellera "Ja, mahaluša" i producentice Kučuk-Sorguč, govorili su Mirela Trepanić i Alma Ferović koje potpisuju dramaturgiju i muzičku režiju, kao i protagonisti predstave Nela Đenisijević i Nenad Tešić, te scenografkinja i kostimografkinja Marijela Margeta Hašimbegović.

Istaknuli su da predstava vlastitu popularnost duguje iskrenom jeziku, koji vjerno oslikava bh. zbilju i specifični smisao za humor, kao i sinergiji pozitivne energije koja razbija barijere "u vremenu kulturne depresije".

Publika je, kako je rečeno, prepoznala iskrenu namjeru aktera predstave, kojom se u BiH uvodi žanr muzičkog teatra, a što je muzičko-scenskom hepeningu o žensko-muškim odnosima, stiliziranom u specifičnom bosanskom maniru, priskrbilo atribut najgledanijeg pozorišnog hita u BiH, podjednako dobro prihvaćenog od svih generacija.

Predstava, koja donosi izravnu priču o ljubavi na duhovit način, nastavlja svoj život uspješno se boreći sa stereotipima i predrasudama o "mahalanju" s pejorativnim prizvukom, tako da je već za sutra najavljena jubilarna izvedba u sarajevskom Kamernom teatru 55, a slijede i brojna gostovanja diljem BiH, ali i izvan granica naše zemlje - u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi...

Indira Kučuk-Sorguč najavila je da je u toku rad na dvije nove predstave - još jednog cabareta pod nazivom "Ja, mahalac", te dječije predstave "Avanture bosanskog Djeda Mraza", prve bh. muzičke bajke za djecu, a u planu je i angažman na otvaranju prvog scenskog prostora za cabare u glavnom gradu BiH.


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: