Kultura
0

Obilježena 470. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

FENA
Obilježavajući godišnjice obrazovnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini IZBiH je upriličio prigodnu izložbu posvećenu 470 godina Gazi Husrev-begove biblioteke. Autori izložbe su Osman Lavić i Fatima Omerdić.

Izložba je otvorena u prostoru Kuršumli medrese, što ujedno ima i simbolički značaj, jer kako je istakao direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić, Gazi Husrev-beg je upravo tu napisao svoju vakufnamu kojom se otvara škola, a "šta preostane da se uloži u biblioteku i kupe dobre knjige".

"Jahić je istakao da su biblioteke mjesta obrazovanja na kojima se uči kako se gradi civilizacija.Jahić je također istakao značaj knjižnog fonda Gazi Husrev-begove biblioteke koji je sačuvan za Bosnu i Hercegovinu".

Izložbu je zvanično otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić koji je istakao značaj obrazovanja. Kako je rekao Cerić današnje generacije broje bogate dane, brojat će ih i njihovi unuci, jer BiH će biti, Bosni dani nisu odbrojani.

"Bosna i Hercegovina će jednom biti član EU. Ali Evropa bi trebala nas da pita, tj. da nas zamoli da ime Gazi Husrev-bega stoji kao ime nekoga ko je pomogao obrazovanje u Evropi i da ga Evropa prihvati kao simbol obrazovanja".

Cerić je na kraju rekao da je prva faza izgradnje Gazi Husrev- begove biblioteke završena te da se čekaju počeci radova na drugoj fazi, tj. unutrašnjosti, te opremi biblioteke.