Kultura
1

Obilježena 106. godišnjica od rođenja velikog Ismeta Mujezinovića

Klix.ba
Uposlenici Međunarodne galerije portreta Tuzla danas su polaganjem cvijeća ispred biste Ismeta Mujezinovića obilježili godišnjicu rođenja ovog bosanskohercegovačkog slikara.

Drugog decembra 1907. godine u Tuzli je rođen jedan od najvećih slikara zapadnog Balkana, Ismet Mujezinović. Bio je revolucionar, borac, oficir, umjetnik, ilustrator, boem, intelektualac, pokretač svih važnijih umjetničkih grupa i institucija u BiH. Idejni tvorac i donator u osnivanju nekadašnje Jugoslovenske galerije portreta, danas Međunarodne galerije portreta Tuzla, u čijem su fundusu od 6. februara 2013. godine dvije zbirke proglašene Nacionalnim spomenicima. Radi se o zbirkama "Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije" i zbirka slika Ismeta Mujezinovića.

Kao majstora portreta i figure Mujezinović je dva puta pozvan da portretiše Maršala Tita, i to 1947. u Beogradu i 1977. u Bugojnu. Na ovim slikarskim manifestracijama bili su prisutni svi značajni umjetnici nekadašnje Jugoslavije. Jedan od prisutnih (ujedno i najstariji), bio je srbijanski slikar Paja Jovanović koji je u svom dnevniku između ostalog zabilježio:

"...samo je Ismet Mujezinović, 'taj vješti slikar', uspio da 'uprkos svih nepogoda izradi zanimljivu sliku'... '..Mujezinović je učinio da sve krene nabolje. Četvrti dan je Mujezinović spremio novo, veliko platno i počeo živo da slika. Parče po parče je sliku radio – na moje iznenađenje je već prvog dana vrlo lijepo crtanu, sasvim slobodno rađenu sliku napravio – a poslije podne, sasvim iz glave je radio pozadinu i patos crno-bijelih mermer ploča. Sličnost je bila dobra, a držanje Maršala snažno, slobodno i lijepo. Sve to rađeno više vještinom negoli modelom pred sobom. Iznenadio sam se i uvidio da darovit slikar i usred najnepovoljnijih prilika može što dobro svršiti, ako energično i sa voljom priđe poslu".