U opštini Novi Grad
67

Obilježen svjetski dan multiple skleroze kroz nesvakidašnju izložbu umjetničkih radova

Klix.ba
Udruženje oboljeljih od MS Kantona Sarajevo je i ove godine na prigodan način obilježilo Svjetski dan borbe protiv MS-a, čime se i priključilo globalnoj kampanji u svijetu na ovu temu.

Tako je u galerijskom prostoru opštine Novi Grad upriličena nesvakidašnja izložba umjetničkih radova na temu "Moja skrivena MS“ autorice Amire Migić. Navedenom događaju su pored članova Udruženja i velikog broja građana prisustvovali i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, a sami eksponati su izazvali nedvojbene emocije kod prisutnih. Cilj izložbe je svakako bio senzibiliranje javnosti i skretanje pažnje na probleme sa kojima se susreće ova populacija.

U nastavku obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv MS-a, također je upriličeno i veoma edukativno predavanje na temu problematike i položaja u društvu osoba oboljelih od ove autoimunološke bolesti. Predavanje i diskusija je upriličena u prisustvu predstavnika ljekara kliničkog centra, kao i mnogobrojnih farmaceutskih kompanija, zajedno sa članovima Udruženja Kantona Sarajevo.

Tom prilikom, predavanje je održala prof.dr. Enra Suljić, direktorica Centra za naučnoistraživački rad kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a razgovaralo se o aspektima unaprijeđenja saradnje između pomenutih učesnika. Zaključeno je da samo zajednički pristup riješavanju svih pitanja vezanih sa status i liječenje oboljelih od multiple skleroze, može biti smjernica za dalji rad u budućnosti.

Udruženje oboljelih od MS Kantona Sarajevo je prepoznato kao jedno od najorganizovanijih udruženja koje se bave ovim segmentom društva,te kao takvo nastavlja svoje buduće aktivnosti.