{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Obilježen jubilej: 10 godina postojanja Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo

Sponzorirani članak
15.5.2018. u 14:27
162
Obilježen jubilej: 10 godina postojanja Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo
162
Povodom obilježavanja jubileja 10 godina postojanja Fondacije za bibliotečku djelatnost u prostorijama Fondacije dana 07.05.2018. godine sa početkom u 12:00 sati održan je radno-konsultativni sastanak predstavnika Fondacije (članovi UO i stručni saradnici za ekonomska i pravna pitanja) sa predstavnicima određenog broja biblioteka ( Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić", Tuzla, Opća biblioteka Zenica, Biblioteka Kantona Sarajevo, Kantonalna/Županijska biblioteka/knjižnica Mostar, Gradska biblioteka/knjižnica Livno, Gradska biblioteka Travnik, Gradska biblioteka Goražde i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH).
Na sastanku je konstatovano da je ova Fondacija prilikom njenog osnivanja 2008. godine imala budžet u iznosu od jedan milion KM, a da je on u godini jubileja 2018. bitno umanjen i iznosi tristotine i trideset hiljada KM, što je nedopustivo i mizerno.

Nakon diskusije u kojoj su podjednako uzeli učešće svi prisutni/nazočni na sastanku, jednoglasno je dogovoreno da Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH kao centralna matična biblioteka na nivou Bosne i Hercegovine, što je i utvrđeno članom 31. Zakona o bibliotečkoj djelatnosti ( Službeni list RBiH, broj: 37/95), u ime svih prisutnih biblioteka kao i ostalih u FBiH a koje apliciraju na Javni poziv Fondacije za dodjelu sredstava uputi dopis Fondaciji a isti će proslijediti Vladi FBiH kojim će uvažiti sljedeće zaključke:

1. Svi prisutni su istakli izuzetan značaj formiranja i djelovanja Fondacije za bibliotečku djelatnost (kao i Fondacije za izdavaštvo), te izrazili nadu da će Fondacija nastaviti sa uspješnim djelovanjem i u narednom periodu, a na korist biblioteka i drugih institucija kulture i obrazovanja.

2. Da se urgentno u Rebalansu Budžeta za 2018. godinu ili u najgorem slučaju u Budžetu za 2019. godinu vrati iznos sredstava Fondaciji u iznosu od 1.000.000,00 KM koliki je iznosio i 2008. godine ili isti uveća u 100% iznosu od onog koji je odobren u 2018. godini (330,000,00 KM);

3. Da se obavežu bosansko-hercegovački izdavači na dostavljanje obaveznog primjerka NUB BiH na način kako je i predviđeno Zakonom o izdavačkoj djelatnosti te da oni koji ovo budu ignorisali ne mogu aplicirati na javni poziv za daljna sredstva Fondacije;

4. Da se dio sredstava koji se ostvaruje od igara na sreću (Lutrija BiH) umjesto NVO preusmjeri na Fondaciju radi veće podrške bibliotečkoj i izdavačkoj djelatnosti u FBiH."U nadi da će ovi zaključci biti prihvaćeni,Ostajemo zahvalni na suradnji i razumijevanju", navode iz Fondacije za bibliotečke djelatnosti Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: