Mostar
0

Obilježavanje godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića

FENA
U povodu godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića danas je potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mičić položila cvijeće na grob i spomenik ovog mostarskog pjesnika.

Polaganju cvijeća prisustvovali su, uz ostale, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik SPKD-a "Prosvjeta" Milan Jovičić te zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

Jovičić je kazao kako je današnji dan posvećen sjećanju na velike pjesnike i rodoljube Aleksu Šantića, Osmana Đikića, Svetozara Ćorovića te da je to ujedno i prilika za promociju pjesama nedavno preminulog Siniše Jokića.

"Sve su to naši veliki ljudi, naši velikani koji su svojom pjesmom i svojom riječju nadvisili i ono vrijeme i sadašnje vrijeme i sva vremena", kazao je Jovičić.

Spomenka Mičić je istakla kako obilježavanje određenih datuma i godišnjica nije samo puko zbrajanje godina, već da je to zapravo provjera koji je stepen naše kulture i sjećanja na ljude koji su ostavili svoj pečat u vremenu i prostoru.

"Dok god i jedan Bosanac i Hercegovac na dan smrti ili rođenja pjesnika, književnika, umjetnika ili bilo koga ko je ostavio trag u vremenu i prostoru dođe na grob ili na neki način obilježi to sjećanje govori o tome da ima nade.

Poruka koja odzvanja u vremenu i Šantića i Ćorovića i svih drugih govori da ne možemo drugačije nego zajedno. U trenutku kad shvatimo da samo zajednička energija može stvoriti novu sinergiju život u BiH će biti drugačiji", kazala je Mičić.

U sklopu cjelodnevnog programa jutros je upriličeno i polaganje cvijeća na mauzolej Osmana Đikića, a večeras u 19 sati u Centru za kulturu održat će se promocija knjige poezije pokojnog Siniše Jokića.