{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje Evropske noći muzeja u Banjoj Luci

S
18.5.2012. u 10:56
0
0
Obilježavanje Evropske noći muzeja u Banjoj Luci
0
Obilježavanje Evropske noći muzeja u Banjoj Luci
Manifestacija "Evropska noć muzeja", u okviru koje je pripremljen bogat umjetnički program, bit će održana sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 18.00 do jedan sat poslije ponoći.
"U ovogodišnjem izdanju 'Noći muzeja' prvenstveno stavljamo naglasak na izložbu 'Mikrostoris' - Konteksti savremene ženske umjetničke prakse nakon 2000. godine, kojom predstavljamo djela četiri banjalučke umjetnice", rečeno je Srni u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kustos izložbe Sarita Vujković rekla je da su u fokusu izabranih radova oni koji su usmjereni ka kritičkoj revalorizaciji prošlosti, kao i refleksiji vlastite situiranosti u istorijskim zbivanjima, ranijem socijalističkom kontekstu, te preispitivanjima subjekta u okviru feminističke prostornosti, kao i promišljanju feminističkog djelovanja u novim istorijskim okolnostima.

Performans Umjetničke grupe RACE "Knjiga za večeru", koji će biti organizovan u Muzičkom paviljonu banjalučkog parka Petar Kočić s početkom u 18.00 sati, također, je dio programa "Evropske noći muzeja". Ideja autora projekta je da posjetioci na taj dan donesu jednu ili više knjiga, a da u zamjenu za knjige dobiju porciju pečenog mesa.

"Robnom razmjenom knjiga - pečenje, učesnici događaja simbolično trampe kulturno nasljeđe za mogućnost zadovoljenja dnevnih potreba za hranom, čime ovaj projekat dobija i globalni karakter", ističu članovi Umjetničke grupe RACE Zoran Crnčević i Nebojša Đumić.

Koncert grupe "Lolobrigada" i DJ set Meri Šeri na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti obilježit će muzički dio ove manifestacije. Na poziv Ministarstva kulture i informacija Francuske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske se od 2006. godine prvi u BiH pridružio porodici hiljada evropskih muzeja u obilježavanju Noći muzeja.

"I sedmo izdanje 'Noći muzeja' podrazumijeva da će se cjelokupan program Muzeja savremene umjetnosti, kao i logo institucije, naći na zvaničnoj internet prezentaciji, plakatu i pozivnicima, rame uz rame sa evropskim institucijama kulture", rečeno je u Muzeju.

U 2011. godini u internacionalnoj manifestaciji "Noć muzeja" učestvovalo je 3.700 evropskih institucija, a predstavljeno je više od 5.000 pojedinačnih programa i aktivnosti, koja su se pokazala veoma uspješnom u privlačenju šire javnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: