{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje decenije kolekcije Ars Aevi u Sarajevu

F
19.12.2009. u 15:09
0
0
Obilježavanje decenije kolekcije Ars Aevi u Sarajevu
0
Obilježavanje decenije kolekcije Ars Aevi u Sarajevu
Decenija Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu obilježena je danas prigodnim skupom u Depou Ars Aevia na Skenderiji te Domu mladih, uz prisustvo brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i društvenog života Sarajeva i BiH.
Povodom tog značajnog jubileja Depo je ujedno otvorio vrata građanima Sarajeva da pogledaju bogatu kolekciju umjetnika iz cijelog svijeta koja se čuva u njenom okrilju i čeka na izgradnju Muzeja savremene umjetnosti. Njegova je lokacija već određena kod Istorijskog muzeja BiH, a zgradu je projektirao čuveni arhitekta Renzo Piano.

Prigodnim su se govorima povodom Ars Aevijevog rođendana okupljenima obratili premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, te bivši premijer Kantona Sarajevo i gradonačelnik Sarajeva Midhat Haračić i Rasim Gačanović.

Istaknuta je želja da Sarajevo bude i ostane kulturna prijestolnica evropske orijentacije koja njeguje tradiciju postizanja visokih uspjeha u oblasti kulture, te svoja ostvarenja prepoznaje kao značajna, uz spremnost na borbu za nova u predstojećem vremenu.

Nakon prve etape formiranja Kolekcije Ars Aevi u saradnji sa muzejima savremene umjetnosti u Milanu (1995.), Pratu i Ljubljani (1996.), Veneciji (1997.) i Beču (1998.), organizirana je velika reprezentativna izložba svih djela Kolekcije u Sarajevu 1999. godine.

Tokom 2006. i 2007. godine, zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Italije putem UNESCO-a, rekonstruiran je izložbeni prostor Centra Skenderija za Art Depo Kolekcije Ars Aevi od 1.500 kvadratnih metara.

Ars Aevi će novu etapu organiziranja osnivačkih izložbi za Kolekciju u zemljama regiona južne Evrope najaviti u Crnoj Gori 2010. godine, Francuskoj 2011., Srbiji 2012., Hrvatskoj 2013. i Grčkoj 2014. godine.

Kako je predviđeno, Muzej Ars Aevi bi mogao biti otvoren na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata 2014. godine i time najaviti novo stoljeće kulturne razmjene i najviših međunarodnih uspjeha u BiH i Evropi.

Tokom dana u Depou Ars Aevi i Domu mladih bit će uručena i priznanja osobama iz BiH koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju projekta Ars Aevi od 1992. do 1999. godine.

Kolekcija Ars Aevija bit će otvorena za građane do ponoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: