Izložba otvorena do ponoći
0

Obilježavanje decenije kolekcije Ars Aevi u Sarajevu

FENA
Decenija Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu obilježena je danas prigodnim skupom u Depou Ars Aevia na Skenderiji te Domu mladih, uz prisustvo brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i društvenog života Sarajeva i BiH.

Povodom tog značajnog jubileja Depo je ujedno otvorio vrata građanima Sarajeva da pogledaju bogatu kolekciju umjetnika iz cijelog svijeta koja se čuva u njenom okrilju i čeka na izgradnju Muzeja savremene umjetnosti. Njegova je lokacija već određena kod Istorijskog muzeja BiH, a zgradu je projektirao čuveni arhitekta Renzo Piano.

Prigodnim su se govorima povodom Ars Aevijevog rođendana okupljenima obratili premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, te bivši premijer Kantona Sarajevo i gradonačelnik Sarajeva Midhat Haračić i Rasim Gačanović.

Istaknuta je želja da Sarajevo bude i ostane kulturna prijestolnica evropske orijentacije koja njeguje tradiciju postizanja visokih uspjeha u oblasti kulture, te svoja ostvarenja prepoznaje kao značajna, uz spremnost na borbu za nova u predstojećem vremenu.

Nakon prve etape formiranja Kolekcije Ars Aevi u saradnji sa muzejima savremene umjetnosti u Milanu (1995.), Pratu i Ljubljani (1996.), Veneciji (1997.) i Beču (1998.), organizirana je velika reprezentativna izložba svih djela Kolekcije u Sarajevu 1999. godine.

Tokom 2006. i 2007. godine, zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Italije putem UNESCO-a, rekonstruiran je izložbeni prostor Centra Skenderija za Art Depo Kolekcije Ars Aevi od 1.500 kvadratnih metara.

Ars Aevi će novu etapu organiziranja osnivačkih izložbi za Kolekciju u zemljama regiona južne Evrope najaviti u Crnoj Gori 2010. godine, Francuskoj 2011., Srbiji 2012., Hrvatskoj 2013. i Grčkoj 2014. godine.

Kako je predviđeno, Muzej Ars Aevi bi mogao biti otvoren na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata 2014. godine i time najaviti novo stoljeće kulturne razmjene i najviših međunarodnih uspjeha u BiH i Evropi.

Tokom dana u Depou Ars Aevi i Domu mladih bit će uručena i priznanja osobama iz BiH koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju projekta Ars Aevi od 1992. do 1999. godine.

Kolekcija Ars Aevija bit će otvorena za građane do ponoći.