Kultura
32

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom uz predstavu "Ay, Carmela"

Klix.ba
U subotu, 9. maja u 20 sati Sarajevski ratni teatar će obilježiti Dan pobjede nad fašizmom izvođenjem kultne predstave "Ay, Carmela".
Režiju za ovu predstavu potpisuje Robert Raponja, a uloge tumače Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

“Ay, Carmela” je najuspješnija predstava Sarajevskog ratnog teatra i do sada je imala preko 220 izvođenja i oko 80 gostovanja u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama diljem Evrope. "Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH kao i na prostoru gotovo cijele Evrope, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti.

Cijena ulaznice je 10 KM, a omogućen je popust za učenike, studente i penzionere. Rezervacije se mogu obaviti svaki radni dan od 10 do 16 sati pozivom na broj 033 664 070 ili tokom vikenda na 064-4-168-148.