Dani gitare u Tuzli
0

Obilježavanje 30 godina rada Predraga Stankovića

Sarajevo-x.com
Predrag Stanković
Predrag Stanković
Trodnevnom manifestacijom "Dani gitare" u Tuzli će biti obilježeno trideset godina rada uglednog muzičkog pedagoga Predraga Stankovića.

U njegovoj klasi školovani su neki od svjetski priznatih gitarista poput Dejana Ivanovića i Denisa Azabagića, ili gitarista mlađe generacije Borisa Tešića i Sanela Redžića. Ove će umjetnike, nekadašnje učenike Predraga Stankovića, tuzlanska publika moći poslušati na Danima gitare: u četvrtak 28. maja u Kabare teatru u 19.30 sati bit će održan koncert Sanela Redžića, a u 20.30 koncert Borisa Tešića. Narednog dana u BKC-u planiran je cjelovečernji koncert Denisa Azabagića, dok će 30. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli biti održan koncert Dejana Ivanovića.

Predrag Stanković je rođen u Tuzli 1949. godine. Kao trinaestogodišnjak počinje svirati gitaru, a školovanje nastavlja kod Ivana Kalcine i Mile Rakanovića. Prve časove je održao davne 1973. godine u Domu mladih u Tuzli, a od osnivanja Odsjeka za gitaru u Osnovnoj muzičkoj školi 1979., te Odsjeka na srednjoj muzičkoj školi 1991. godine, Stanković je muzički obrazovao više od 1.000 učenika sa kojima je osvojio 102 nagrade na različitim takmičenjima, od čega 25 međunarodnih.

Ovaj priznati profesor dobitnik je brojnih priznanja, a zahvaljujući svojim uspjesima bio je član stručnih žirija na takmičenjima u zemlji i inozemstvu. Predrag Stanković je 1996. godine osnovao udruženje Omladinski art centar koji okuplja muzički talentiranu djecu. Koproducent je dva albuma Sanela Redžića.

Ulaz na sve programe Dana gitare je besplatan.