|

Obilježavanje 250. godišnjice smrti kompozitora Handela

Obilježavanje 250. godišnjice smrti kompozitora Handela
0
F
FENA
5.12.2009. u 11:41
0
komentara
0

dijeljenja
Obilježavanje  250. godišnjice smrti kompozitora Handela
Turnejom po britanskoj unutrašnjosti, po manjim gradovima i dvoranama koje nisu pravljene za operu, Engleska operska trupa (ETO) obilježava 250. godišnjice od smrti Georga Friedricha Handela.
Georg Friedrich Handel (1685-1759.) bio je barokni kompozitor, poznat po velikim koncertima, operama i oratorijumima, a pisao je i duhovnu i kamernu muziku.

Rođen je u Njemačkoj, u gradu Haleu, živio je u Hamburgu i Hanoveru, zatim od 1706. u Italiji (Venecija, Rim, Firenca i Napulj), a od 1712. godine se stalno nastanjuje u Londonu, gdje je i umro.

Ostavio je veoma obimno muzičko djelo, pored ostalog čak 42 opere i 28 oratorijuma i muzičkih drama.

Njegovo najčuvenije djelo je "Mesija", oratorijum zasnovan na motivima iz Biblije.

Prva opera "Almira" izvedena je u Hamburgu 1705. godine kada je autor imao samo 20 godina.

Handel je uticao na mnoge sljedbenike u periodu prelaza iz baroka u klasicizam, među kojima su Heidn, Mozart i Beethowen.

"On je vladao svim muzičkim stilovima svoga vremena, govorio više jezika, dakle zaista je bio Evropljanin za svaki primjer, što ga čudesno čini aktuelnim i izazovnim i za savremenike", izjavio je Filip Adlung, direktor muzeja u Handelovoj rodnoj kući u njemačkom gradu Haleu.

I u Londonu kao muzej postoji Handelova kuća u kojoj je živio. Handel je, nastanivši se u Londonu, upravljao italijanskom operom Serija na Temzi, a na londonskoj muzičkoj sceni ostao prisutan do kraja života.

Tu je unio novinu u muzičko stvaralaštvo: engleski oratorijum sa arijama i prije svega velikim moćnim horom.

Tu su uspjehe nizale opere "Radamista", "Julije Cezar", "Rodelinda" i druge, ali je bilo i perioda kada je publika negodovala zbog dugih arija na njima nepoznatom njemačkom jeziku.

Handel se, tako, okrenuo i italijanskim arijama, francuskim uvertirama i slavnim engleskim horovima.

Neposredno prije smrti, uoči Uskrsa 1759. godine, Handel je na izvođenju svog "Mesije" svirao orgulje, a "Aleluja" iz tog oratorijuma je danas njegova najčešće izvođena kompozicija, poznata daleko van granica Evrope.

Također je Handelova muzika, pisana za čin krunisanja kralja Georga II, otad uvrštena u ceremoniju prilikom svakog krunisanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je u svijetu poznata i kao muzička tema za takmičenja u kupovima UEFA.

Engleska publika danas opet uživa u Handelovom stvaralaštvu. Trupa ETO na turneji po engleskim gradovima ima program od pet opera.

Ulaznice za opere "kod kuće" prodate su unaprijed i to po cijenama dosad najvišim za ovakvu turneju trupe ETO, kakvu organizira već pet godina, dopunjujući svoj budžet, pošto svega 60 posto sredstava dobija od Britanskog umjetničkog savjeta.

Izvođenje opere "Tolomeo" u engleskom gradiću Malvernu, bilo je organizirano kao u Handelovo vrijeme.

Svaki izvođač, a ima ih samo pet, imao je svoje mjesto na pozornici, jer je Handel poznat po karakterističnim arijama za svakog aktera.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.