Kultura
0

Obilježavanje 120 godina rada Zemaljskog muzeja BiH

FENA
U povodu obilježavanja 120 godina Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u utorak je u Sarajevu počeo rad okruglog stola posvećenog 20. godišnjici od smrti dr. Sofije Ognjeve Mikšić, zoologinje koja je životni vijek provela u toj instituciji.

Entomolog dr. Sofija Mikšić rođena je 1926. godine u Beogradu. Prvi radni odnos zasnovala je u Zemaljskom muzeju BiH - 1. februara 1946. godine u Zoološkom odsjeku Odjeljenja za prirodne nauke, gdje je ostala 36 godina.

Počela je raditi kao preparator. Radnu karijeru je završila kao doktor biloških nauka u zvanju naučnog savjetnika. Dala je veliki doprinos izučavanju insekata pravokrilaca i endemične podvrste daždevnjaka. Među prirodnjacima je posebno ostala upamćena po opisu „prenjskog daždevnjaka“.

Koliko je bila cijenjena, potvrđuje to što je uvrštena u Spisak ortopterologa svijeta. Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom. Umrla je u Sarajevu 3. jula 1987. godine.

Okrugli sto o radu i životu dr. Sofije Mikšić otvorio je mr. Dražen Kotrošan, biolog zaposlen u Zemaljskom muzeju BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH za danas u 15 sati zakazano je i otvaranje izložbene postavke posvećene 85. godišnjici od smrti prirodoslovca dr. Erika Brandisa, koji je dao veliki doprinos izučavanju botanike i zoologije te sakupljanju endemičnih biljnih i životinjskih vrsta u BiH.

Erik Brandis je rođen 30. aprila 1834. u Betnavi kraj Maribora, a umro 3. januara 1921. Sahranjen je na travničkom groblju Bojna. Ostao je zapamćen i kao prvi isusovac na tlu BiH.

Brandisova velika zbirka herbariziranih biljaka, koja broji 13.000 tabaka, od 1951. godine je u sastavu poznatog Herbarija Prirodoslovnog odjela Zemaljskog muzeja BiH, dok su ostale prirodoslovne i druge kolekcije (sisari, ptice, gmazovi, kukci, fosili i stijene minerali) dio stalnih izložbenih postavki Zavičajnog muzeja u Travniku, koji je uspostavljen 1950. godine.