Kultura
0

Obama-manija i u svijetu knjige

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ovih dana jedno je sigurno - ime Baracka Obame je jedno od najtraženijih u svim poljima, pa tako i u izdavaštvu. U toku prethodnog vikenda zabilježen je rekordan broj prodanih knjiga budućeg američkog predsjednika "The Audacity of Hope" i "Dreams from My Father".

Djela prvog crnog predsjednika SAD-a već sada imaju na milione čitalaca, a na Amazon.com i Noble.com nalaze se na prvom i drugom mjestu najtraženijih, saznaje AP.

Zapravo, knjiga "Audacity of Hope" rasprodana je još u nedjelju, a kupuju ih čak i Arizoni, saveznoj američkoj državi gdje najveći politički utjecaj ima Obamin republikanski oponent John McCain.

"Ljudi su ove sedmice mnogo sretniji nego što su to bili prethodnih sedmica", mišljenja je Gayle Shanks, suvlasnik jedne knjižare u gradu Tempeu u Arizoni.

Potražnja je također izuzetno velika za djelo "Change We Can Believe In", koje predstavlja kolekciju Obaminih govora i političkih prijedloga, te za "Barack Obama In His Own Words", "Barack Obama: Son of Promise, Child of Hope" i druga djela o predsjedniku SAD-a koji će na tu funkciju doći 20. januara 2009. godine.