"O Fortuna" najslušanija klasična kompozicija

F
FENA
30.12.2009. u 14:40
0
0
"O Fortuna" najslušanija klasična kompozicija
0
"O Fortuna" najslušanija klasična kompozicija Carl Orff
"O Fortuna" njemačkog kompozitora Carla Orffa iz 1937. proglašena je najslušanijom klasičnom numerom u Velikoj Britaniji.
"O Fortuna" otvara i zatvara petodjelnu kompoziciju "Carmina Burana".

Prema istraživanju Radija BBC, skladba "O Fortuna" najpopularnije je klasično djelo u posljednjih 75 godina. Skladbe su birane s obzirom na prisutnost u medijima, na radiju i televiziji te izvođenost na javnim događanjima. "O Fortuna" uvodni je i završni dio kompozicije "Carmina Burana" iz 1937. Prije nekoliko godina našla se na soundtracku filmske trilogije "Gospodar prstenova", a nedavno je popularizirana kao špica britanskog showa "The X Factor".

Drugo mjesto najpopularnijih klasičnih komada pripalo je "Fantaziji o temi Thomasa Talisa" britanskog kompozitora Ralpha Vaughana Williamsa, dok se na trećem mjestu smjestila "Šeherezada" Nikolaja Rimskog Korsakova.

Među prvih deset ušli su i Petar Iljič Čajkovski s "Trnoružicom" (u originalu "Uspavana ljepotica"), Schumannova "Romansa u f-ključu" (op. 28, br. 2), "Sylvija" francuskog kompozitora Lea Delibesa, "Simfonija br. 2" Sergeja Rahmanjinova, "Planete" Gustava Holsta i Schubertova "Simfonija br. 5".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: