Ne propustite
0

Nušićeva "Protekcija" u režiji Kokana Mladenovića 1. aprila na repertoaru Narodnog pozorišta

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U ponedjelja, 1. aprila, svi ljubitelji komedije moći će uživati u igri dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, kada će biti izvedena predstava "Protekcija" rađena po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Kokana Mladenovića.

Također, publika će imati priliku slušati songove kompozitorice Irene Popović Dragović u izvedbi dramskog ansambla NPS, koji će pratiti tročlani bend u sastavu: Ana Petrović, Lucija Mesarek i Dario Kos.

"Polazeći od činjenice da je 'Protekcija' komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak Svetislav Kukić ovdje je nešto kao dramski eksponent Nušića samog. U ovoj verziji 'Protekcija' je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru, ali zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama... Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Duboko vjerujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela, a ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom", navela je Milena Bogavac.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić Bektešević, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, a saradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić.

Blagajna na dan igranja radi u dva termina: od 9 do 11 i 30 i od 15:30 do 19:30. Ostalim radnim danima radi od 9 do 15 sati.