|

NUBBiH je jedini nosilac prava na raspolaganje Vijećnicom

NUBBiH je jedini nosilac prava na raspolaganje Vijećnicom
0
F
FENA
30.3.2006. u 13:55
0
komentara
0

dijeljenja
NUBBiH je jedini nosilac prava na raspolaganje Vijećnicom
Cijeneći napore Kantona i Grada, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) očekuje da će, kao jedini katastarski registrovani nosilac prava na raspolaganje Vijećnicom (a koja to pravo ima od 1951. godine), biti uključena u sve procese restauracije i privođenje prethodnoj ili eventualno nekoj novoj namjeni.
NUBBiH saznaje da Kanton i Grad Sarajevo preuzimaju na sebe odgovornost i ulogu restauratora ove zgrade, koji je Austro-Ugarska monarhija izgradila 1896. godine i koja je u prvo vrijeme služila kao Gradonačelništvo.

Mada je i ranije pokazivan interes za obnovu Vijećnice, u javnosti prepoznatljive kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka, u što su već i uložena prilična sredstva inostranih sponzora, raduje nas što su se u zadnje vrijeme iskazali ozbiljni napori bh. društvene zajednice da se obnovi i stavi u funkciju ovaj prepoznatljivi i značajni objekt specifične arhitekture i bh. kulture koji je bio izložen razaračkoj agresiji napadača na Sarajevo.

Ne treba zaboraviti da je zgradu Vijećnice uništavao agresor prvenstveno zbog njenog sadržaja, zbog centralne Biblioteke BiH u kojoj se nalazila historijska, intelektualna, umjetnička, kulturna, dokumentarna baština te potvrda postojanja naroda i narodnosti BiH kroz vijekove, a ne zato što se nekada davno tu nalazilo Gradsko poglavarstvo.

Ubijeđeni smo da će prikupljanje sredstava za obnovu spomenute institucije "Vijećnice – Biblioteke" biti ponajviše motivisana stradanjem i uništavanjem jedne od najvažnijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini – Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Zbog osjećaja odgovornosti prema prošlosti, ali i budućnosti, NUBBiH ne može pristati da se poslovi oko obnove Vijećnice vode bez maksimalnog uključivanja odgovarajućih organa NUBBiH, saopšeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.