Produbljivanje odnosa dvije zemlje
1

NUB BiH potpisala Protokol o saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije

FENA
Direktori Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH i Narodne biblioteke Srbije Ismet Ovčina i Dejan Ristić potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji ovih dviju kulturno-naučnih institucija.

Ovim su dokumentom definirani zajednički interesi na području bibliotečkih i informacionih nauka radi unapređenja uzajamne saradnje i doprinošenja razvoju kulturnih i naučnih veza dviju zemalja.

Ismet Ovčina je nakon potpisivanja Protokola istaknuo da će njime biti dat dodatni doprinos jačanju i produbljivanju odnosa u sferi kulture, nauke i obrazovanja između dviju zemalja.

Kolegama iz Narodne biblioteke Srbije posebno je zahvalio za donaciju iz 2006. godine od 20.000 eura za obnovu Vijećnice, koja je time upisana kao jedna od prvih biblioteka s uplatom donacije u ovu svrhu.

Da NUBBiH i Narodna biblioteka Srbije već ostvaruju dugogodišnju saradnju istaknuo je Dejan Ristić, naglasivši da je ovo prvi zvanični dokument kojim se ta saradnja potvrđuje i otvara mogućnost za njeno produbljivanje.

"Ovim će protokolom biti omogućeno da već postojeću saradnju obogatimo i drugim sadržajima i generalno je poboljšamo. Osim razmjene publikacija, intenzivirat ćemo saradnju u oblasti razmjene stručnjaka te organiziranju zajedničkih edukativnih projekata kojima se bave ove dvije institucije", kazao je on.

Podsjetio je da Narodna biblioteka Srbije sa 180 godina postojanja predstavlja najstariju i najveću naučnu instituciju u Srbiji, ali i regionu, te da broji oko pet miliona bibliotečkih jedinica kojima je obuhvaćen period od 12. do 21. stoljeća.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su i predstavnici Ambasade Srbije u Sarajevu.