Kultura
0

NUB BiH objavila 200. izdanje publikacije "Bh. bibliografija monografskih publikacija - NIZ A"

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedna od najvažnijih bh. kulturnih institucija Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) predstavila je danas 200. izdanje publikacije "Bh. bibliografija monografskih publikacija - NIZ A".

NUB BiH se izdavačkom djelatnošću bavi od osnivanja 1945. godine s ciljem informisanja i obrazovanja stručnog bibliotečko-informacijskog osoblja o dostignućima u toj oblasti. Izdavčka djelatnost ove kulturne institucije danas se odvija u četiri edicije: BH. bibliografija monografskih publikacija, Memoria Bosniaca, stručna bibliotečka literatura i Memoria Mundi.

"U periodu od 1945. do 1991. publikovane su 53 publikacije, u ratnom periodu sa svim kataklizmama, paljenjem i borbom dvije publikacije, a od 1996. do 2013. 129 publikacija. Do sredine ove godine objavljeno je 16 publikacija, a danas predstavljamo 200. publikaciju. Krizna finansijska situacija uključujući neriješeni pravno-finansijski status imalo je određenog utjecaja, ali u osnovi nije ugrožena izdavačka djelatnost. Imali smo poslovne i privatne sponzore i osobe iz oblasti kulture koje su pomagale", rekao je direktor NUB BiH Ismet Ovčina.

Istakao je kako bi im na izdavačkoj djelatnosti mogle pozavidjeti neke izdavačke organizacije jer su pored svih problema i dešavanja uspjeli kontinuirano održati periodična izdanja sa kvalitetnim i vrijednim sadržajima čemu su doprinijeli brojni autori.

"Redovno izrađujemo bh. bibliografske knjige u godišnjim sveskama. U jednoj od njih 'Bosanskohercegovačka bibliografija monografskih publikacija - NIZ A' sažet je cijeli ratni period koja je objavljena 1998. godine, a sve ostalo je tokom ovih godina nadogradnja. Ove godine pripremili smo izdanje za 2012. godinu, a već su počele pripreme kako bi stigli i ove tri godine", rekao je Ovčina.

Poseban ponos NUB BiH je časopis Memoria Bosniace koji piše o dokumentarnom naslijeđu BiH i razvoju moderne bibliotečko-informacijskog sistema u BiH za koji su dobili i nagradu na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu. Do sada su objavili i vodič kroz javne biblioteke u BiH i vodič kroz visokoškolske biblioteke u BiH.