Kultura
19

NPS: Najbržih 100 osoba za 10 KM će moći uživati u "Prosjačkoj operi" i "Divljem mesu".

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo pripremilo je specijalne pogodnosti za svoju vjernu publiku. Najbržih 100 osoba za 10 KM moći će uživati u dva velika pozorišna ostvarenja, satiričnoj komediji "Prosjačka opera" i drami "Divlje meso".

"Prosjačka opera" napisana je 1728. godine kao kritika Walpoleove vlade, najkorumpiranje vlade u engleskoj historiji. Vrijeme Walpoleove vlasti je vrijeme raslojavanja društva na ekstremno bogate i ekstremno siromašne. S jedne strane su bili raskoš i sjaj, s druge strane glad i bijeda. Zakoni su postojali, ali su se primjenjivali samo na sirotinji. Bogati su mogli raditi šta su htjeli jer za njih nisu postojali sudovi, kazne ili ograničenja. Politička i financijska elita isplela je neraskidivu mrežu koja je, u spoju sa sudstvom i policijom, carovala svim segmentima društva, uključujući i organizirani kriminal. Režiju za "Prosjačku operu" potpisuje Kokan Mladenović, a bit će izvedena 10. januara u 19.30 sati.

Drama "Divlje Meso" je klasik južnoslovenske dramaturgije, napisana je 80-ih godina dvadesetog vijeka, ali nije izgubila snagu i aktuelnost, već je otvorila nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove "drame vijeka", kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom "novog poretka". Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u naš dom sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Režiju drame koja je osvojila regiju potpisuje Dino Mustafić, a izvođenje je planirano za 17. januar sa početkom u 19:30 sati.

Ponuda vrijedi isključivo za direktnu kupovinu ulaznica na blagajni NPS, koja radi u dva termina od 9:00 - 11:30 i 15:30 - 19:30 sati.