Kultura
0

NP Sarajevo: Sutra premijerna izvedba "Labudovog jezera" P.I. Čajkovskog

FENA
Nakon petnaest godina, sutra će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno biti postavljena baletna predstava u četiri čina "Labudovo jezero" P.I. Čajkovskog.

Ovu svjetski najpoznatiju predstavu klasičnog baleta izvest će cjelokupan ansambl i solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo uz gostujuće umjetnike iz Rusije, Njemačke i Češke, Sarajevsku filharmoniju, polaznike Baletnog studija NP Sarajevo te učenike Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" Sarajevo.

"Labudovo jezero" ujedno će i zatvoriti ovogodišnju umjetničku sezonu Narodnog pozorišta, predstavljajući tako sedmu premijeru u ovoj sezoni te prvu premijeru Baleta NP.

Umjetnički direktor Baleta NP Edina Papo kazala je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako su iza izvođača predstave dani teškog i posvećenog rada. "Labudovo jezero" u NP se priprema još od 1996. godine, od kada je ova kuća nakon rata počela s radom. Svaka vježba i rad na predstavama bili su posvećeni tom cilju te je, kako je kazala, velika čast za sve izvođače učestvovati u ovakvom projektu.

Za prvakinju Marijinskog teatra iz Rusije Sofiu Gumerovu, koja će igrati ulogu Odette i Odilije - bijele i crne labudice, velika je čast igrati u prvoj premijernoj izvedbi "Jezera" u Sarajevu, nakon 15 godina.

"To je moja najdraža predstava i sretna sam da u njoj mogu pokazati sve što znam – tehniku, dramu i liriku, sve što ova predstava nosi", ocijenila je Gumerova.

Prvak Stuttgart Baleta Mihail Kaniskin, zadužen za ulogu princa Siegfrieda, ističe da je premijera "Labudovog jezera" najinteresantnija za sve svjetske i evropske baletne teatre.

Koreograf izvedbe Vasilij Medvedev iz Rusije smatra kako genijalna muzika Čajkovskog i romantični sadržaj ovog baleta donose ono što se današnjim jezikom zove hit. Labudovo jezero je velika produkcija, ističe on, a sjajnu scenografiju uradio je Boris Kaminski iz Rusije.

Za dirigenta Aleksandra Filatova iz Njemačke muzika Čajkovskog je zaista težak zalogaj, posebno kada je riječ o "Labudovom jezeru". Ta predstava, ocjenjuje Filatov, nije samo balet, već monumentalna simfonijska muzika. Ona i za najbolje svjetske orkestre predstavlja jedan od težih zadataka za izvedbu.

"Smatram da je ovo velika pobjeda Sarajevske filharmonije te ansambla Baleta, u odnosu na ono što ćemo sutra vidjeti na sceni", poručio je Filatov, dodavši kako će izvođači pokazati "Labudovo jezero" onakvo kakvo se ono danas izvodi, kao kombinaciju najboljeg klasičnog ruskog baleta i Zapada.

Premijera će biti izvedena u 19.30 sati.

Rad na partituri "Labudovog jezera" Čajkovski je započeo u proljeće 1875. godine, a djelo je prvi put izvedeno 20. februara 1877. na sceni "Boljšoj teatra" u Moskvi. Čajkovski u muziku baleta unosi dramaturgiju, snažnu emocionalnost te lirizam, sve ono što do tada u baletu nije postojalo. Izvedba u Marijinskom teatru 1895. godine označila je trijumfalni ulazak "Labudovog jezera" u historiju baleta.