Kultura
0

Novi Sad: Održana svjetska premijera filma Nikole Stojanovića "Posljednji valcer u Sarajevu"

FENA
Na Festivalu u Novom Sadu održana je svjetska premijera filma Nikole Stojanovića "Belle epoque - Posljednji valcer u Sarajevu", čiji je producent "Bosna film" iz Sarajeva.

Snimljen prije sedamnaest godina, ovaj bh. film dovršen je u saradnji s koproducentom "Maja film" iz Užica i finansijsku pomoć Ministarstva za kulturu Srbije, saopćeno je iz "Bosna filma".

Film je odlično primila festivalska publika, dok je autor Nikola Stojanović koji je 32 godine živio u Sarajevu, a sada je Beograđanin, doživio prave ovacije zbog istrajnosti u toku dugogodišnje postprodukcije.

Iako će festivalski žiri imati posljednju riječ kad su u pitanju nagrade, glumci i filmski stvaraoci Beograda jednodušni su u ocjenama da je riječ o najboljem filmu rađenom na ovim prostorima u posljednjih desetak godina.

Iako je selektor ovogodišnjeg Hrvatskog filmskog festivala uvrstio "Posljednji valcer" u program Pulskog festivala, ovo ostvarenje "Bosna filma" neće biti prikazano na najvećoj bh. smotri filma - Sarajevo film festivalu, iako nosi sva bh. obilježja.

U "Bosna filmu" žale što "Posljednji valcer" neće biti prikazan i na SFF-u, premda je petnaest dana prije isteka konkursa upućen poziv direktoru Festivala da pogleda film i eventualno ga uvrsti u zvaničnu konkurenciju ove manifestacije.

Do sada u "Bosna film" iz SFF-a nije stigao nikakav odgovor ni objašnjenje, iako po ocjenama stranih distributera i Nadzornog odbora ove producentske kuće film "Posljednji valcer u Sarajevu" zaslužuje da bude prikazan na najvažnijoj filmskoj manifestaciji u BiH.

Film je snimljen zajedničkim sredstvima "Bosna filma" i tadašnjeg SIZ-a za kinematografiju SRBiH, kao prvonagrađeni scenarij na konkursu. Nakon što je rat zaustavio obradu snimljenog materijala, nastavak projekta nije ni u bilo kojoj formi naišao na razumijevanje oficijalne bh. vlasti, posebno Fonda za kinematografiju.

Iz "Bosna filma" uputili su oštre kritike na rad tog fonda i čelništvo SFF-a.

"Povezani funkcijama i međusobnim ličnim vezama ministar Gavrilo Grahovac, direktor SFF-a Miro Purivatra i Jasmin Duraković nisu dodijelili ni marku da se ovaj projekt završi. lako sebe poistovjećuju s posljednjim uspjesima bh. filmskog stvaralaštva, kako rade ne bi se to moglo reći, ako ne računaju organiziranje veoma skupih, a malo zapaženih koktela u Berlinu i Cannesu", navodi se u saopćenju za javnost "Bosna filma".

Dodaje se kako umjesto da pozdrave završetak odiseje ovog filma, ta ekipa u "Dnevnom avazu" od 20. juna iznosi lažne tvrdnje kako bi poslovno diskreditirali "Bosna film".

U ovoj producentskoj kući tvrde kako je aktuelna vlast odbila finansijski pomoći nastavak snimanja filma jer "Bosna film" vodi sudski proces u tužbi protiv Federacije BiH zbog nastale štete jednostranim i ničim neargumentiranim prekidom finansiranja filma "Sarajevo". To se desilo u toku priprema za snimanje ovog filma (1999.), kada Ministarstvo za kulturu Federacije BiH nije izvršilo svoje obaveze iz ugovora u iznosu od 1. 535.000 KM.

To je rezultiralo zaustavljanjem rada na projektu, čime je nanesena velika moralna i materijalna šteta "Bosna filmu", te domaćim i stranim koproducentima.

Iako je prošlo sedam godina, strani producenti Libermann Research WorldWide i Egmond Film -Television (Amsterdam) izrazili su nedavno spremnost da nastave projekt.

"Prava je šteta što još nije snimljen film o opsadi Sarajeva, o tih 1.300 dana golgote", smatraju u "Bosna filmu", u kojem tvrde da kao producenti ne odustaju od reaktiviranja tog projekta.