Kultura
0

Novi roman Mehmeda Đedovića "Onaj kojeg nema"

Sarajevo-x.com
Iz štampe je izašla nova knjiga bosanskohercegovačkog pisca Mehmeda Đedovića. U pitanju je roman u pričama "Onaj kojeg nema".

"Onaj kojeg nema" je zanimljiva i "pitka" knjiga koja na šaljiv način govori o ozbiljnim stvarima, u njoj vrvi život u svojoj začuđujućoj raznolikosti, čita se u jednom dahu i prepuna je rečenica koje se mogu podvući i citirati, a to su karakteristike velikih knjiga iz pera vrsnih pisaca.

Čitalac koji se prepusti knjigama Mehmeda Đedovića na višestrukom je dobitku, ovaj put je dobio u ruke zanimljivu i vješto napisano knjigu, knjigu koja se lako čita, ali poziva da joj se opet vratimo i razmislimo o onom što smo pročitali. Đedović piše u tradiciji najboljih bosanskohercegovačkih pripovjedača; kao što je svaka o od priča u knjizi dokaz da Salko živi, tako je i ova knjiga dokaz da i dalje živi pripovjedačka Bosna, i da će živjeti.

Roman u pričama "Onaj kojeg nema" zbirka je međusobnih povezanih priča čija je vezivna nit lik Salke, čovjeka o kojem glavni junaci pojedinih priča govore, kojim su neki čak opsjednuti, a da ni oni nisu sigurni da li Salko postoji ili je ikad postojao. On je, dakle, onaj iz naslova knjige, onaj kojeg nema.

Đedović je u ovoj knjizi pisac od duha i duhovitosti, on je vrstan pripovjedač, majstor detalja, moderan sublimat dobrih strana bosanskohercegovačkog urbanog i ruralnog.