{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi roman Enesa Karića izišao iz štambe

F
27.4.2011. u 16:28
0
1
Novi roman Enesa Karića izišao iz štambe
0
Novi roman Enesa Karića izišao iz štambe
Enes Karić
U izdanju sarajevske izdavačke kuće "Tugra“ ove je sedmice izišao iz štampe novi roman Enesa Karića "Jevrejsko groblje".
U znatnoj mjeri drukčiji od prvog njegovog romana, novi Karićev roman, kako su istakli recenzetni Nusret Čančar, Enver Kazaz i Mile Stojić, plijeni svojom nesvakidašnjom toplom emotivnom pričom.

Romanopisac se hvata ukoštac s postratnom izbjegličkom stvarnošću svoga naratora.

I dok su "Pjesme divljih ptica" jedna moćna slika-alegorija daleke prošlosti, "Jevrejsko groblje" je naša najočitija postapokaliptična egzistencijalna stvarnost.

Karić je u "Jevrejskom groblju" uspio da blistavim književnim postupkom, rafiniranim jezikom, tihom mudrošću i povremenom lirikom prikaže jedan od najkrvavijih dijelova naše povijesti - našu suvremenost.

S druge strane, kroz metaforu Jevrejskog groblja autor je mudro i odvažno povezao povijesni udes jevrejskoga i bošnjačkoga naroda na evropskom tlu.

Naime, smještajući ispovijednu retrospektivu romana u kontekst promocije čuvenog djela "Pohvala ludosti" holandskog filozofa Erasmusa Roterodamusa, romanopisac je onima koji umiju čitati odaslao snažnu poruku da je lamentiranje nad tragedijom Bosne samo još jedna u nizu od bjelosvjetskih "pohvala ludosti“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: