Leopold muzej u Beču
32

Novi protest klimatskih aktivista: Crnom tekućinom polili remek-djelo Gustava Klimta

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Klimatski aktivisti u Austriji danas su polili crnom, uljastom tekućinom remek-djelo austrijskog slikara Gustava Klimta "Smrt i život" u bečkom Leopold muzeju.

Dva člana grupe "Last Generation" bacila su boju na sliku iz 1915. godine prije nego što se jedan zalijepio na staklo koje štiti djelo. Zaštitar u muzeju uspio je obuzdati jednog od aktivista prije nego što je policija stigla na mjesto incidenta.

Osoblje muzeja sada je zabrinuto da je Klimtova slika mogla biti oštećena u protestu.

"Restauratori rade na utvrđivanju je li slika zaštićena staklom oštećena", rekao je glasnogovornik muzeja Klaus Pokorny.

Grupa "Last Generation" branila je protest, navodeći u tvitu da prosvjeduju protiv "bušenja zbog nafte i plina", što su nazvali "smrtnom kaznom društvu".

Brojna remek-djela širom Evrope napadnuta su posljednjih sedmica u protestima zbog nedostatka djelovanja protiv klimatskih promjena.

Na snimku koji je grupa podijelila na društvenim mrežama mogu se vidjeti dva muškarca kako polijevaju crnu, uljastu tekućinu na slavnu Klimtovu sliku.

Čuje se kako jedan od aktivista viče: "Za problem znamo već 50 godina - konačno moramo djelovati, inače će planeta biti slomljena".

"Zaustavite uništavanje fosilnih goriva. Jurimo u klimatski pakao", poručio je.

Nakon napada policija je stigla u muzej i crna tekućina brzo je očišćena sa stakla koje je štitilo sliku, izvijestila je Austria Press Agency.

Unatoč temeljitim kontrolama na ulazu u muzej Leopold, aktivisti su uspjeli unijeti tekućinu unutra sakrivši je u termofor ispod odjeće, javljaju agencije.