{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Novi muzej" u Berlinu ponovno otvoren nakon 70 godina

F
16.10.2009. u 19:21
0
2
"Novi muzej" u Berlinu ponovno otvoren nakon 70 godina
0
"Novi muzej" u Berlinu ponovno otvoren nakon 70 godina
Foto: AP
Berlinski "Novi muzej" (Neues Museum), koji udomljuje jednu od najbogatijih kolekcija rane antičke umjetnosti na svijetu, otvoren je u petak nakon 70-godišnje stanke u radu uzrokovane razaranjima u Drugom svjetskom ratu.
"Ponovno otvaranje Novog muzeja predstavlja velik događaj i ovo je važan dan za kulturu a rezultat njegova obnavljanja epohalan je i mislim da će označiti vrijeme u kojem živimo", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel otvarajući obnovljenu zgradu Novog muzeja.

Muzej je smješten između dva rukavca berlinske rijeke Spree na tzv. Muzejskom otoku.

Njemačka kancelarka, koja i sama živi u tom dijelu Berlina, nazvala je Muzejski otok "najmirnijim i najljepšim" dijelom Berlina.

"Njemačka vlada će i dalje preuzimati odgovornost za obnavljanje ovog jedinstvenog prostora", rekla je Merkel.
Obnova Muzejskog otoka u samom središtu Berlina trajat će do 2028. i stajat će ukupno 1,3 milijardi eura.

Obnova zgrade Novog muzeja povjerena je britanskom arhitektu Davidu Chipperfieldu, koji je prilikom obnove namjerno ostavio vidljivim tragove razaranja iz Drugog svjetskog rata i propadanja tokom Njemačke Demokratske Republike na čijem se području središte Berlina i Muzejski otok nalazio.

Najpoznatiji izložak Novog muzeja, koji udomljuje zbirke Egipatskog muzeja, Pretpovijesnog muzeja i Antičku zbirku, bista je egipatske kraljice Nefertiti.

Zbog te se umjetnine i vlasničkih prava nad njom u posljednje vrijeme razvio i spor između Njemačke i Egipta, prenijela je Hina. Egipat smatra da su njemački
arhitekti prijevarom 1913. iznijeli ovu skulpturu nakon pronalaska u blizini Gizeha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: