Kultura
0

Novi filmovi na repertoaru kina "Meeting Point"

Klix.ba
Od ponedjeljka, 21. jula u kinu "Obala Meeting Point" na repertoaru će biti dva nova filma: "Pinokio" u terminu od 19.00 i "Sati" u terminu od 21.00.

THE HOURS/SATI

USA, 2002, 114 min Reditelj: Stephen Daldry Scenario: David Hare, prema istoimenom romanu Michaela Cunnighama Uloge: Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore
Žanr: drama

Uz mjuzikl Chicago, Sati su imali najveći broj nominacija za Oscara 2003. a zlatni kip dobila je samo sjajna Nicole Kidman. Sati su drama o sudbinama tri žene koje žive u tri različita vremena: jedna od njih je i Virginia Woolf koju glumi miljenica svjetske publike – Nicole Kidman. Film je snimljen prema istoimenom romanu Michaela Cuninghama, a slavi senzibilitet koji, recimo, ima Virginijina knjiga «A Room of one's One». Spisateljica, naime, primjećuje da kroz povijest žene nikada nisu imale vlastitu sobu, nego su uvijek bile zaokupljene kućom, suprugom i djecom. Roman The Hours dobio je Pulitzerovu nagradu. U filmu glume još dva sjajna imena: veteranka Meryl Streep i «tiha zvijezda», Julianne Moore.

Nicole Kidman se već godinama kreće stazom uspjeha a njeni je se obožavaoci sjećaju iz «Eyes Wide Shut» (1999), «Batman Forever», «Billy Bathgate» itd. Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu vidjet ćemo je i u najnovijem filmu Larsa von Triera «Dogville». Julianne Moore pamtimo kao agenticu Clarise u «Hannibalu» gdje je zamijenila Jody Foster («Kad jaganjci utihnu») ili po ulogama u «The Lost World: Jurassic Park», «Boogie Nights» itd. O zvijezdi Meryl Streep gotovo da nije potrebno pričati: od «The Deer Hunter» (Lovac na jelene») kada je prvi put nominirana za Oscara do danas, gotovo sve što je radila Meryl Steep je bilo nagrađeno. Iza nje je 13 nominacija za Oscara i dva kipića u njenom vlasništvu (za «Sofijin izbor» i «Kramer protiv Kramera»).

PINOCCHIO/PINOKIO

Italija/Francuska/Njemačka, 2002, 108 min. Reditelj: Roberto Benigni Scenario: Roberto Benigni i Vincenzo Cerami prema klasiku Carla Collodija «Le Avventure di Pinocchio» Uloge: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Carlo Giuffre

Žanr: porodični, komedija

Pinokio je film Oskarovca Roberta Benignija u kojem potpisuje režiju i scenario i tumači glavnu ulogu.

Bajka o Pinokiju, drvenom lutku koji postaje živo biće, poznata je širom svijeta. Benigni ju je postavio na filmsko platno ne bi li nam ispričao još jednu priču o carstvu igračaka, slatkišima, šarenim cirkusima, vilama i svijetu odraslih u koji će sva djeca jednog dana dospjeti. Do njega će Pinokio doći zahvaljujući nesebičnoj i dirljivoj ljubavi svoga oca Gepetta i savjetima Plave Vile, ali tek poslije mnogo obećavajućih izazova i razočarenja. Roberto Benigni, majstor humora i improvizacije, slovi za najvećeg talijanskog komičara poslije Velikog Tota. Sjećamo ga se iz filmova Jima Jarmusha, «Down by Law» (1986) i Wima Wendersa, «Far Away, So Close» (1993). Ipak, najveću slavu postigao je sa filmom «Life Is Beautiful» (1997) koji je osvojio mnogobrojne međunarodne nagrade uključujući i Oscara za najbolju ulogu i scenarij.