Kultura
0

Novi film Jasmile Žbanić imao svjetsku premijeru u Torontu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Novi film Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore" imao je jučer na Toronto Film Festivalu svoju svjetsku premijeru.

Ostvarenje višestruko nagrađivane rediteljke prikazano je u sklopu programa "Special Presentations", koji je ove godine donio radove velikana kao što su Abdellatif Kechiche, Sebastián Lelio, Alfonso Cuarón, Paolo Sorrentino, Jim Jarmusch, Jim Jarmusch, Stephen Frears, François Ozon i drugi.

"Za one koji ne mogu da govore" ("For Those Who Can Tell No Tales") je istinita priča o australskoj glumici Kym Vercoe i njenom putovanju u Višegrad.

U želji da upozna grad iz romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija", Vercoe je otputovala u Višegrad ne znajući za strašne zločine koji su tamo počinjeni od '92. do '95. godine. Ostaje šokirana i zatečena saznanjima da je hotel Vilina vlas, u kojem je odsjela, bio poprište brutalnih silovanja žena nesrpske nacionalnosti.

Scena iz filma
Scena iz filma

Žbanić je za Screen International ispričala šta ju je motiviralo da snimi ovaj film.

"Dvadeset godina je od rata u BiH i željela sam uraditi nešto kako bih obilježila tu godišnjicu. Rat je bio davno, ali meni se čini kao da je bio jučer. Slučajno sam vidjela DVD Kymine predstave i ostala sam zapanjena njenom pričom. Mislila sam da je savršena jer je pokazala sve ono što sam osjećala 20 godina od rata. Ljudi često kažu da su moji filmovi o ratu, ali ja nikada nisam snimila ratni film. Moji su filmovi zapravo o današnjici i trajnim posljedicama rata na savremeno društvo. Nazvala sam Kym i rekla joj da mi se dopada njena predstava te da bi se mogao napraviti film. Odmah je pristala", rekla je Žbanić.

Ugledni Variety nakon premijere piše da je film "Za one koji ne mogu da govore" hrabra drama koja odaje počast Bošnjacima ubijenim u Višegradu 90-ih godina, a posebno ženama koje su su mučene i silovane u kampovima.

Glavnu ulogu u novom Žbanićinom filmu tumači upravo Kym Vercoe.