Kultura
315

Nova sezona u Narodnom pozorištu: Od dolaska Gertrude Munitić do koncerta Joss Stone

Piše: L. Č.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Nova sezona u Narodnom pozorištu u Sarajevu donosi brojna nova dešavanja, a ova će pozorišna kuća uskoro ugostiti svjetsku muzičku zvijezdu Joss Stone.

Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu počinje izvedbom opere Gala 10. septembra u 19:30.

Pozvali smo sve one koji su mogli doći i koji su nekad bili članovi ansambla Opere Narodnog pozorišta. To su naši divni solisti koji su već dugi niz godina i u penziji, ali bili su spremni doći zajedno s nama proslaviti jubilej, 70 godina postojanja Opere", govori za Klix.ba direktorica Narodnog pozorišta Marijela Margeta-Hašimbegović.

Pored solista opere koji će se pojaviti na tom koncertu, tu će biti i poznata operna pjevačica Gertruda Munitić te brojni specijalni gosti.

"Iz tog smo ga razloga nazvali koncertom za pamćenje i sigurni smo da će takav biti", kazala je Margeta-Hašimbegović

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

Nakon koncerta 10. septembra slijedi koncert pjevačice Joss Stone.

"Željeli smo nastaviti ovu vrstu kontinuiteta gdje se Narodno pozorište kao institucija predstavlja kao centar umjetničkih dešavanja. Nakon svih ovih divnih događanja koja smo imali tokom Sarajevo Film Festivala, potrudili smo se da drugom vrstom kulturnih dešavanja pokušamo predstaviti i neke druge, sjajne, kvalitetne umjetnike iz svijeta", kazala je Hašimbegović i dodala kako na ovaj način privlače pažnju ne samo regije, nego i svijeta, budući da će Joss Stone Sarajevo posjetiti u okviru svoje svjetske turneje.

"Kontaktirala nas je agencija Diplomats of sounds iz Engleske i nakon nekoliko pregovora smo uspjeli dobiti jedno povoljno rješenje kako bi se Narodno pozorište predstavilo kao organizator", kazala je direktorica NP.

Dodala je kako su mnogo uzbuđeni u vezi sa dolaskom pjevačice budući da je ovo njen prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Karte za koncert su već rasprodate.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

"To je osoba koja na jedan vrlo plemenit i unikatan način prenosi svoju muziku, osoba koja voli da doživi druge kulture i njena misija je upravo spajanje tih različitih kultura, a muzika je ta koja razbija sve barijere i granice", kaže Marijela Margeta-Hašimbegović

Kada je riječ o predstavama, Narodno pozorište u novoj sezoni priprema tri praizvedbe, a pripremaju ih svi umjetnički ansambli, i drama i opera i balet.

"To je veoma važno jer su to projekti u vlastitoj produkciji, projekti koji se tiču očuvanja i kulturne baštine naše države".

Prvi projekat je "Otkrivanje žene", autorsko djelo reditelja Harisa Pašovića, baletna predstava "Omer i Merima" u koreografiji Belme Bakrač-Čečo te dugoočekivana praizvedba opere "Zmaj od Bosne" kompozitora Asima Horozića i reditelja Nijaza Alispahića, tima koji je radio na "Hasanaginici".