Kultura
0

Nova serija časopisa za književnost i kulturu "Život"

FENA
Nova serija časopisa za književnost i kulturu "Život" predstavljena je danas u foajeu Narodnog pozorišta. Riječ je o najstarijem časopisu iz ove oblasti koji je počeo da izlazi 1952. godine.

Od osnivanja urednici časopisa između ostalih bili su Meša Selimović, Hamid Dizdar, Mak Dizdar, Ranko Sladojević, Nedžad Ibrišimović, Alija Isaković, Stevan Tontić, Miljenko Jergović, Irfan Horozović, Veselko Koroman, Mirko Marjanović...

Novu redakciju "Života" čine glavni i odgovorni urednik Almir Zalihić te članovi Ljubica Ostojić, Ibrahim Kajan i Rajko Đurica.

Almir Zalihić je istakao da nova redakcija "Života" želi nastaviti tradiciju i kontinuitet časopisa, ali i priključiti se na nove tokove kada je riječ o književnosti i kulturi općenito, tako da "Život" svoje stranice otvara mladim autorima, kritičarima, esejistima...

Ljubica Ostojić najavljuje da će "Život" s novom koncepcijom biti vitalan, aktuelan časopis, a istakla je i značaj otvaranja prostora kritici, jer svaka umjetnost treba prateću kritiku.

Predsjednik Društva pisaca Gradimir Gojer istakao je da je Upravni odbor Društva pisaca BiH dao puno povjerenje novoj redakciji, koje je ona i opravdala. On se nada da "Život" neće biti samo najstariji nego i najznačajniji časopis iz književnosti i kulture u BiH.

Kada je riječ o novom dizajnu "Života", više se čitaoci neće susretati s prepoznatljivim krugom koji je iz broja u broj mijenjao tek boju. Novi vizuelni identitet časopisa osmislio je Emir Operta.