Kultura
6

Nova predstava u produkciji SARTR-a: "Vesela večer u Sarajevu“ premijerno u nedjelju

Klix.ba
Pozorišna predstava "Vesela večer u Sarajevu“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva, te uz pomoć Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Jevrejske općine, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, Sarajeva prije 101 godinu, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina.

Zbog vremenskih neprilika premijera predstave je pomjerena na nedjelju 22. juna, a prva repriza slijedi u utorak 24. juna s početkom u 21 sat u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. U slučaju da se vremenske neprilike nastave igranje predstave će biti premješteno na drugu lokaciju, o čemu će publika biti blagovremeno obaviještena.

Bit će to vesela večer, baš kako je opisuje Samokovlija, za “sve one koje ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas...Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno”. Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije.
Predstava će biti izvođena u ambijentu sarajevske avlije (premijera i I repriza u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, reprize u Svrzinoj kući i bašti Muzeja Jevreja), a uz glumce Maju Salkić, Sonju Goronja, Mehmeda Porču, Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i članice vokalnog ansambla “Korona” Anida Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović. Scenario su radile Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Salkić i Sonja Goronj, režiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, a kostimografiju Vanja Popović.

"Prvi put radim na predstavi od same ideje i istraživanja materijala. Potom u skupljanju materijala za scenarij i samoj realizaciji. Kad sve ovo imate u vidu, onda se i nameće da izuzetno emotivno doživljavam sve što se događa oko ovog projekta. Vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da evociramo uspomene, saznamo što nismo znali i isprovociramo razmišljanja šta smo sve već prvi u Evropi imali, a da li smo od tada napredovali ili tapkamo u mjestu i uništavamo sve što je lijepo. Podsjetiti ćemo formom sijela gledaoce da su se nekada lijepo i često ljudi družili, razmjenjivali mišljenja, učili jedni od drugih, pa i sukobljavali. Poštovali ono što je drugačije i živjeli jedni sa drugima. Radili smo dugo, predano i imam osjećaj svi sa istim žarom i željom da ispričamo priču o Sarajevu kroz prizmu značajnih književnika, istoričara i događaja grada. Svi igramo stvarne likove iz prošlosti. A, ti likovi igraju različite likove iz književnosti. Rad na predstavi je bio zahtjevan jer smo se trudili održati autentičnost u govoru. Saradnja sa glazbenicama je bila divna. Jako su nam pomogle u odabiru pjesama. Predstavi su dale poseban pečat i zaista je bilo uživanje na svakoj probi. Glumački veoma zahtjevni zadaci. Ali evo kako se približavamo premijeri sve sam više sigurna da ćemo zajedno sa publikom najiskrenije uživati", kazala je Maja Salkić, glumica Sarajevskog ratnog teatra

"Na samom početku sam znao da će ovo biti jedan lijep proces i rad, a jedan od razloga je to što sam već uspješno sarađivao s kolegama iz podjele, što kroz predstave, što kroz odnos profesor-student. Mogu da kažem da mi je čast što sudjelujem u ovakvom projektu, projektu koji oživljava Sarajevo kakvo je bilo prije stotinu godina, ljude koji su živjeli tada i koji su ostavili dubok trag, svako na njemu specifičan način. Ono što mi je posebno interesanto bilo kad sam počeo raditi na ovoj predstavi je to što po prvi put igram lik( Hasib Ramić) koji je stvarno postojao, hodao ovim gradom, bavio se poslom kojim se ja bavim. U predstavi imam još zadataka, što meni kao mladom glumcu predstavlja veliki izazov. S ponosom mogu pozvati sve ljude da dodju i pogledaju Veselu Večer u Sarajevu", riječi su glumca Sanjina Arnautovića.

Cijena ulaznice iznosi 15KM, a rezervacije se mogu obaviti svaki radni dan od 10 do 16 sati na broj telefona 033 664 070. Broj mjesta je ograničen.