Uskoro premijera
82

Nova predstava Dine Mustafića: Svojevrsni esej o umjetniku u hronici ratnih zbivanja

L. K.
Karte za premijeru su rasprodate u rekordnom vremenskom periodu (Foto: T. S./Klix.ba)
Karte za premijeru su rasprodate u rekordnom vremenskom periodu (Foto: T. S./Klix.ba)
Nova predstava koja će uskoro biti premijerno prikazana u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) rađena je po romanu "Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića te postavlja pitanje - Ima li smisla baviti se umjetnošću u situacijama kao što su opsada, smrt, razaranje i pandemija?

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) predstavom "To nikad nigdje nije bilo" počinje obilježavati stogodišnjicu postojanja. Suočeni s opcijom da "prešute" godinu ili da ipak nastave djelovati, uposlenici najveće i najstarije pozorišne kuće u našoj državi odlučili su nastaviti dalje.

"Čini mi se da je odgovor na pitanje 'Ima li smisla baviti se umjetnošću u situacijama kao što su opsada, smrt, razaranje i pandemija' potpuno jasan. Umjetnik se organski bavi umjetnošću bez obzira na uslove i okolnosti. Pitanje je - da li to okolina odobrava? Ili ovo naše djelovanje smatra društveno neprihvatljivim i neodgovornim. Teatarski radnici se ne pitaju da li ovo ima smisla, mi radimo po našoj potrebi. Ustvari, očekujemo da to nije samo naša potreba, nego i želja svih ljubitelja pozorišta", kaže direktor NPS-a Izudin Bajrović.

Slaven Vidak tumači glavnu ulogu - lik Tvrtka Kulenovića (Foto: T. S./Klix.ba)
Slaven Vidak tumači glavnu ulogu - lik Tvrtka Kulenovića (Foto: T. S./Klix.ba)

Pozorište je uvijek poseban događaj, što je posebno vidljivo u ovim okolnostima. Bajrović kaže kako je ovaj pozorišni komad pripremljen s puno ljubavi i žara, što će publika osjetiti na premijeri, ali i na svim repriznim izvođenjima.

"Drago mi je što godinu počinjemo ovom premijerom i drago mi je što prvu predstavu u 2021. godini režira Dino Mustafić. Uprkos okolnostima, pokušavamo raditi što bolje, ovaj jubilej nam mnogo znači i osjećamo potrebu da ga obilježimo kako to priliči ovom pozorištu. Ipak, isto kao što se sada analizira rad teatra za vrijeme rata, tako će se jednom proučavati i rad pozorišnih kuća za vrijeme pandemije koronavirusa", smatra Bajrović.

Mustafić se nadovezuje na riječi direktora NPS-a govoreći kako je svaka premijera svojevrsni podvig. Okolnosti u kojima se trenutno nalazimo pomogle su da se još jasnije vidi koliko je pozorišna umjetnost značajna, velika i kako i u najekstremnijim situacijama pokazuje vitalnost i opstojnost.

Predstava spaja različite generacije glumaca (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstava spaja različite generacije glumaca (Foto: T. S./Klix.ba)

Izražava zadovoljstvo činjenicom da su se teatarski radnici nakon kratkotrajnog boravka u virtuelnoj sferi ponovo vratili pred živu publiku. Tamo gdje sve ima smisla.

"Ova predstava je svojevrsni pozorišni esej o umjetniku u hronici ratnih zbivanja. To je jedan individualni glas u trenucima kada oko njega ljudi pate. Priča nam s ove distance izgleda nestvarno, sve to što su Tvrtko i njegovi sugrađani preživjeli u Sarajevu. Ovo je priča o gubicima. Osim toga, ovo je priča o univerzalnom vremenu. Kao kad se u pozorištu vrijeme skoncentriše i naprosto počne lomiti i kidati živote, kad počnete preispitivati vrijednosti u koje ste vjerovali, a one u tom društvu iščezavaju jer su napadnute destrukcijom i silom...", govori Mustafić.

Dramaturginja i glumica Vedrana Božinović (Foto: T. S./Klix.ba)
Dramaturginja i glumica Vedrana Božinović (Foto: T. S./Klix.ba)

Smatra da riječ "bolest" više ne može upiti sadržaj stanja u kojem se čovječanstvo nalazi. To je ono što je uznemirujuće u ovoj predstavi. Veoma je opipljivo i vidljivo da ono što ljude razdvaja i likvidira - sve to još uvijek postoji između nas.

Ekipa koju čine različite generacije bh. glumaca je u nekoliko intervjua istakla kako su vrlo zadovoljni saradnjom s Mustafićem. Isto su potvrdili i na današnjoj konferenciji za novinare, gdje su ispričali kako je priprema predstave bila vrlo emotivan i dubok proces.

Generalna proba
Generalna proba "To nikad nigdje nije bilo" (Foto: T. S./Klix.ba)

"Iako u uvjetima rada pod maskama i socijalne distance, osjetili smo blizinu jedni s drugima. To je dragocjenost za koju smo se izborili. Očekujem da će ista emocija biti i s publikom, osjetit ćemo ih. Zbog toga sve i radimo", rekla je glumica Kaća Dorić, dodavši kako je predstava iz nje izvukla sve ono što je željela zaboraviti.

Glumica Emina Muftić istakla je kako je bilo čarobno razmjenjivati emocije, uprkos vrsti materijala koji ovaj pozorišni komad obrađuje: "Sve je urađeno ljudski, a Dino Mustafić nas je majstorski uvukao u sve to".

Emina Muftić i Mak Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)
Emina Muftić i Mak Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)

Uloge u predstavi ostvarili su Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Vanja Đugum Matović, Helena Vuković, Belma Salkunić, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Emina Muftić, Dino Bajrović, Mak Čengić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Kaća Dorić, Mak Čengić, Dino Bajrović i Adnan Salihović. Scenografiju je uradila Mirna Ler, a za kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić.

Karte za premijerno izvođenje predstave su rasprodate, a repriza je najavljena za 3. mart.