Češka Republika
0

Nova nagrada za Sanela Redžića

Sarajevo-x.com
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Gitarista Sanel Redžić osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičarskom bijenalu održanom proteklog vikenda u Kutnoj Hori u Češkoj Republici.

Redžić je jednoglasno proglašen najboljim na otvorenom takmičenju na kojem je prije dvije godine osvojio drugo mjesto u kategoriji do dvadeset godina. Pobjeda na ovogodišnjem takmičenju još je značajnija jer je takmičenje organizirano bez starosnog ograničenja. Okupilo je više od trideset gitarista od Venecuele do Australije, a našeg su gitaristu žiri i publika nakon nastupa u finalu nagradili velikim aplauzom i ispratili ovacijama.

Osim skupocjene gitare češkog graditelja Petra Matouseka i novčane nagrade, Sanelu Redžiću je za osvojeno prvo mjesto na ovom međunarodnom takmičenju pripala čast da učestvuje na velikim evropskim festivalima na kojima će nastupiti tokom ove i naredne godine. Već je dogovoreno petnaest njegovih koncerata u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, a prvi iz serije koncerata bit će održan u Francuskoj 21. jula ove godine.

Ova je nagrada još jedno veliko priznanje mladom Tuzlaku koji je samo ove godine osvojio četiri značajna međunarodna priznanja na takmičenjima u Weimaru, Lisabonu, Markneukirchenu, te Kutnoj Hori.

Nakon svog prvog albuma objavljenog za izdavačku kuću Gramofon 2007. godine, do kraja godine takođe za Gramofon bit će objavljen novi Sanelov album na kojem svira muziku francuskog kompozitora Erika Satiea.