{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova knjiga Rusmira Mahmutčehajića

F
27.6.2008. u 11:42
0
0
Nova knjiga Rusmira Mahmutčehajića
0
Nova knjiga Rusmira Mahmutčehajića
Izdavačke kuće "Antibarbarus" iz Zagreba i "Buybook" iz Sarajeva su objavili knjigu Rusmira Mahmutćehajića "Stolačka čaršija: U vidiku prerenijalne filozofije".
Predgovor za knjigu napisao je profesor Ivo Banac.

Stolačka čaršija je stara sakralna jezgra Stolačke doline i mreže naselja na brdskim padinama i uzvisinama oko nje. Nastala je u dugome trajanju ljudskog nastojanja da na pitanja koja donosi svaki dan života bude odgovoreno u uzajamnosti s Vječnošću. Tako je izgrađena cjelina sakralne arhitekture koja „ističe“ iz nevidljivog središta dna doline i koja usmjerava prema njemu kao principu sveg postojanja. Iza te sakralne arhitekture je sakralni nauk.

Mahmutćehajić raščlanjuje tu cjelinu da bi pokazao njene glavne sadržaje. To raščlanjenje je dano u devetnaest poglavlja knjige: Philosophia perennis, Vrt, Grad, Mihrab, Slijeva nadesno, Poziv, Čas, Gost, Trg, Knjiga, „Uči!“, Vaga, Kuća, Vrata i prozori, Labirint, Vala i brdo, Zemlja i nebo, Drvo, Zaborav i sjećanje, Zaslov. Slijedi devetnaest fotografija i crteža Stolačke čaršije.

U dijelu knjige s naslovom Post Scriptum: 'Moje razvaline' dan je autobiografski esej u kojem su dojmovi i tumačenja o razaranju Stoca od kraja devetnaestog do kraja dvadesetog stoljeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: