Kultura
26

Nova hit predstava "Bajka koju idiot priča" u Kamernom teatru 55

Klix.ba
"Bajka koju idiot priča" govori o izgubljenom identitetu. Nepoznati čovjek se budi na onom svijetu i shvata da se ne sjeća ko je. Prilaze mu Bog i predstavnici raznih ideologija i svjetonazora i pokušavaju ga obrlatiti da ode sa njima. Da pristane na njihova pravila. Da zaboravi ko je i prihvati nametnutu i ponuđenu verziju sebe i svjetonazora. Da se potčini. Da se odrekne sebe.

Borba traje do samoga kraja, a rezultat je u najmanju ruku neočekivan. Barem po bogove.

Premijerno izvedena u martu, predstava je već izazvala izuzetno interesovanje publike, zahvaljujući sjajnoj režiji Emira Kapetanovća, izuzetnoj glumačkoj izvedbi Zane Marjanović, Vanese Glođo, Dragana Jovičića, Admira Šehovića i Moamera Kasumovića i songovima koje je komponovao Haris Saračević. Predstava je inspirisana skicama za dramu “Bajka koju idiot priča” Lane Bastašić.

Prema riječima reditelja predstave Emira Kapetanovića "u moru loših stvari, koje nam se konstantno dešavaju, pozorište ne smije kroz patnju, prijetnje i zastrašivanja pričati o problemima kojih su već svi svjesni. Pozorište, ali i kultura generalno, moraju biti ispušni ventil današnjih generacija. Moraju biti mjesta i platforme koje su kao sigurna kuća za sve one koji žele da pogledaju i dožive nešto ljepše od trenutne situacije u kojoj se nalaze, ali i shvate da je to ljepše moguće ukoliko to svi zajedno dovoljno želimo. A svi to želimo, kako god se zvali i kome god pokušavali da pripadamo".

Predstava “Bajka koju idiot priča” je bajka za odrasle kroz koju fantastični ansambl, na zabavan način, kroz cirkuske tačke, pjesme i koreografije, nudi pozitivno razrješenje za našu budućnost...“

"Bajka koju idiot priča" je na repertoaru Kamernog teatra 55 13. maja u 20 sati. Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 033/550-475, e-mail [email protected] i putem portala navigator.ba.