{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nostalgija za mahalama i vremenom koje nestaje

S
15.7.2011. u 16:59
0
9
Nostalgija za mahalama i vremenom koje nestaje
0
Publici u Sarajevu u galeriji BlackBOX predstavljena je izložba fotografija "Mahala Paradiso - Opasnost od rušenja" autora Igora Kapetanovića.
Autor je tom prilikom o svojim radovima rekao: "Fotografije koje su nastale u protekla tri mjeseca prikazuju priče sa zidova objekata obilježenih ovakvim znakovima. Osim detalja, kontrasta i boja, koji su vizuelno jako zanimljivi i sasvim dovoljni za fotografije, posmatraču ostaje prostor i mašta da postavi scenu i odredi vrijeme za neku svoju priču, neki svoj film, o ljudima i događajima ispred i iza tih zidova."

Kapetanović je dodao i da su ove fotografije rezultat njegovog iskrenog, subjektivnog i nadasve nostalgičnog idealiziranja mahala, ali i straha od nestanka ili metamorfoze istih u nešto isuviše moderno, bezdušno, jednolično.

"Ja doživljavam i ljepotu vrata i prozora tih mahala, kao usta i očiju, ulica uskih i strmih, fasada kao ljuski od oraha, slomljenih i oljuštenih. U svemu ovome vidim i osjećam da jedno vrijeme nestaje, a mnoge priče uskoro niko neće imati da pripovjeda. Možda samo fotografije ostanu da svjedoče, o tamo jednoj, Mahali Paradiso...", poručio je.

Igor Kapetanović je rođen u Sarajevu prije tridesetak godina, a fotografijom se ozbiljnije bavi posljednju deceniju. Njegove teme su obično detalji uhvaćeni u licima ljudi, pričama ulica ili pak ljepoti prirode. Za svaku svoju fotografiju smatra da su odraz stanja duha u kojem se on nalazi u tom trenutku.

Izložba se može pogledati svakim radnim danom od 10 do 14 sati te od 15 do 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: