Od 26. februara 2009.
0

NOMAD plesna akademija u Sarajevu

FENA
Foto: Nomaddanceacademy.org
Foto: Nomaddanceacademy.org
U Sarajevu 26. februara 2009. godine počinje NOMAD plesna akademija koja je projekt mreže organizacija iz šest država s područja Balkana (Balkan Dance Network).

Tanzelarija je članica ove mreže i zahvaljujući zajedničkim naporima domaćih i umjetnika iz regije i šire, od sljedeće godine plesna akademija počinje rad i u BiH, saopćeno je iz Tanzelarije.

Upravo završeni 1. međunarodni festival savremenog plesa ZVRK je dio istog projekta čiji je cilj profesionalizacija i unapređenje scene savremenog plesa u BiH, koja uveliko kaska za okolnim zemljama i regiji.

Kako se navodi u saopćenju bit će podijeljeno 12 stipendija za umjetnike iz savremenog plesa i srodnih profesija za učestvovanje u ovom edukativnom programu. Rok za prijavu je 27. oktobar.

Plesna Akademija NOMAD poziva mlade umjetnike s područja savremenog plesa i srodnih profesija da učestvuju u programu nomadske 'plesno-istraživačke-razmjene' u toku koje će se putovati od Sarajeva, preko Skoplja, Sofije, Beograda i Zagreba do Ljubljane od 26. februara do 22. juna 2009.

Edukativni program NOMAD je namijenjen grupi od 12 mladih umjetnika s Balkana koji su motivirani i spremni da žive, uče, rade i zajedno plešu četiri mjeseca kreirajući mrežu za buduće umjetničke saradnje i rad na savremenom plesu.

Edukativni program NOMAD će organizovati svakodnevne otvorene sate, radionice i lekcije iz prakse i teorije savremenog plesa, prostor za individualno istraživanje i kontakte s lokalnim i međunarodnim umjetnicima i institucijama. Edukativni program NOMAD nudi 12 stipendija koje pokrivaju dio troškova školovanja, putne troškove i smještaj u trajanju od četiri mjeseca.

Aplikacija zajedno sa životopisom, pismom motivacije i odabranim videomaterijalom rada treba biti dostavljena u lokalnu kancelariju NOMAD-a najdalje do 27. oktobra. Za BiH prijave se primaju na: Tanzelarija, Tina Ujevića 15 ili [email protected]

Umjetnički odbor NOMAD-a će razmotriti sve prijave i obavijestiti o rezultatima selekcije najdalje do 15. novembra.