Baščaršijske noći
1

Noć sefardske kuhinje 24. jula

Klix.ba
U sklopu Baščaršijskih noći, u utorak, 24. jula, od 21 sat će se ispred Muzeja Jevreja Bosne i Hercegovine, u Velikoj avliji, održati Noć sefardske kuhinje, program koji se već šestu godinu tradicionalno održava u okviru ove manifestacije.

Program se organizuje u saradnji sa JU Muzej Sarajeva i Jevrejskom opštinom u Sarajevu.

Ove godine program će biti u znaku praznika Hanuka. Hanuka je praznik koji Jevreji proslavljaju u znak sjećanja na oslobođenje od grčkog ropstva i predstavlja veličanstvenu borbu za očuvanje vjere u jednog Boga.

Kao i svake godine, tradicionalno, publici će biti predstavljena sefardska kuhinja, dijelit će se sefardska jela i afiša sa receptima po kojima su napravljena jela. Kulinarska tradicija balkanskih Sefarada, baš kao i ladino jezik, koji se ovdje očuvao, predstavlja mješavinu španskog, turskog i slavenskog utjecaja.

U okviru programa koncert najljepših sefardskih romansi održat će Hor Bejahad iz Doboja.

Scenarista i režiser je Eli Tauber. Voditelji: Mirza Tanović i Eli Tauber.

Priča o prazniku Hanuka je, prije svega, historijski događaj, koji je svojom posebnošću i pridodatom legendom o čudesnom ulju, postao veoma važan u životu jevrejskog naroda, koji se dvije hiljade godina hranio činjenicom da je uspio spasiti svoju vjeru i da se desilo čudo, da je ulje gorjelo osam dana i osam noći te da se ponovo upalilo svjetlo u Hramu.

Bio je to sigurni povratak Bogu, koji je i ovom prilikom dokazao da će uvijek biti uz jevrejski narod.

Taj događaj, koji Jevreji danas slave kao praznik Hanuka, bio je presudan da se prije više od 2160 godina sačuva jedno vjerovanje te da se očuva monoteizam i vjera u Božiju moć i sveprisutnost, odnosno da se potvrdi sporazum koji je Mojsije sklopio sa Bogom.