Kultura
0

Noć muzeja u Galeriji Goll će biti otvorena izložbom "Iz ateliera" Irfana Hoze

Klix.ba
Galerija Goll u Slavonskom Brodu je ove godine za 10. Noć muzeja 30, januara priredila poseban i vrlo zanimljiv program. Tokom osam sati će biti predstavljeno moderno bosansko hercegovačko slikarstvo, a program će biti otvoren izložbom Irfana Hoze pod nazivom "Iz ateliera".
Slikar se predstavlja sa svoja 33 ulja na platnu na temu ateliera opusom koji je stvaran od 2013. do 2015. godine. Za ovu fazu stvaralašta Irfana Hoze jedan od najboljih likovnih kritičara BiH Vojislav Vujanović je napisao u predgovoru kataloga slijedeće:

"U najnovijoj stvaralačkoj fazi Irfana Hoze, u njegovim slikama realiziranim uljem na platnu, predmet jače očituje svoju konkretnu stvarnost, pa ipak, toj konkretnijoj stvarnosti predmeta Irfan Hozo ponovo konstituira drugačiji kontekst, kontekst u koji se penetrira osebujnija relacija između njega kao umjetnika i predmeta nego između predmeta i njegovog prirodnog korelata. Predmet se našao u organizmu slike zbog nečega čime se determinira umjetnik. Predmet postaje značenjski određen zbog umjetnika koji se sučelio s predmetom i u njemu potražio nešto što bi trebalo pomoći pri gonetanju umjetnikove 'sudbine', njegove razložnosti postojanja u svijetu, njegove misionarnosti koja mu je, demijurškom promisli, zadata dolaskom na svijet".

Umjetnički direktor galerije Predrag Gollje nakon što je pregledao radove je rekao: "Ova izložba upozorava kako ne smije biti diskursa između slikara i kista. Danas se moramo duboko zamisliti u kojoj mjeri smo se otuđili od iskonske umjetnosti i u kojoj mjeri i koliko imamo pravo izraziti svoje biće apstrakcijo".

Uz ovu izložbu koju će u 18 sati otvoriti predsjednik World Art Gamesa Peter Weisz ( Irfan Hozo je predsjednik WAG-a za BiH) Predrag Goll će od 19 sati portretirati nekoliko posjetitelja kojima će biti poklonjeni radovi. Od 20 sati će biti prikazano nekoliko filmova koje je za BHTV uradio Ratko Orozović. Tema su najbolji bh. slikari kao što su: Safet Zec, fra Perica Vidić, Afan Ramić, Halid Tikveša i mnogi drugi. Radna grupa koja se brine o programu priredila je bogatu okrijepu za sve posjetitelje, a na kraju večeri i posebno iznenađenje.

Program Galerije Goll za 10. Noć muzeja: 18.00 sati Otvorenje izložbe Irfana Hoze 19.00 sati Pregrag Goll i portreti 20.00 sati Film o Safetu Zecu

21.00 sat Film o Fra Perici Vidiću 22.00 sata Film o Afanu Ramiću 23.00 sata Film o Halidu Tikveši