|

Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije

Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije
25
F
FENA
17.5.2019. u 16:13
0
komentara
25

dijeljenja
Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije
Projektom "Muzejske priče" Grad Sarajevo će se pridružiti porodici 120 gradova širom svijeta koji će u subotu, 18. maja, obilježiti Međunarodni dan muzeja i Noć muzeja.
Grad Sarajevo je izradio zajednički letak s ciljem predstavljanja programa koji će muzeji ponuditi u sklopu ovog kulturnog događaja.

Na taj dan građani, turisti i gosti grada imat će priliku da posjete Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica i Umjetničku galeriju BiH. Ove institucije će, pored stalnih izložbenih postavki, ponuditi i druge zanimljive, edukativne i zabavne sadržaje za sve generacije. Ulaz je besplatan.

Ovih pet bh. institucija kulture i umjetnosti, zajedno s Olimpijskim muzejom BiH, su članice Mreže muzeja, koja je formirana u sklopu projekta "Muzejske priče", s ciljem podrške radu muzeja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije.

Međunarodni dan muzeja obilježit će i pet članica ove mreže iz Srbije: Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

"Muzejske priče" realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81 posto), dok preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) obezbjeđuju projektni partneri.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.